Ook: Fort Nederland. Benaming voor een Nederlandse economie waarin voor buitenlandse partijen drempels worden opgeworpen om belangrijke Nederlandse ondernemingen in vitale sectoren te beschermen tegen ongewenste overnames.
Na een lange periode waarin juist de 'vrije markt' (met alle voor- en nadelen van dien) werd gepropageerd door het Nederlandse bedrijfsleven, is er nu (2017, na een overnamebod op Unilever en AkzoNobel) een tegenbeweging ontstaan en wordt zowel door de politiek als het bedrijfsleven gepleit voor een betere bescherming van vitale sectoren voor de Nederlandse economie. De wens is onder meer om bij de beoordeling van overnames van grote Nederlandse bedrijven door buitenlandse concurrenten of investeerders meer factoren mee te laten wegen dan alleen aandeelhouderswaarde of mededingingsaspecten, bijvoorbeeld aspecten als werkgelegenheid en innovatievermogen.
Voorbeeld
'De strijd om AkzoNobel wordt grimmiger nu de activistische Amerikaanse belegger Elliott een rechtszaak voert om president-commissaris Antony Burgmans van AkzoNobel te ontslaan. De urgentie groeit. Ook in de Tweede Kamer. Partijen als het CDA hebben een politieke draai gemaakt en willen extra maatregelen om grote ondernemingen in vitale sectoren én hun onderzoekscentra in Nederlandse handen te houden. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) heeft al beloofd dat het kabinet op korte termijn verschillende opties zal bekijken om ondernemingen beter te beschermen tegen zogeheten vijandige overnames. Wordt de Oranjevrijstaat in luttele maanden omgedoopt in Fort Oranje?'
Bron: NRC - 13-05-2017.
Zie ook: overname, vijandige overname, beschermingsconstructie, BV Nederland, innovatie, kenniseconomie, kennisvlucht, menselijk kapitaal, sociaal kapitaal, werkgelegenheid, tafelzilver, Dutch discount, investeringsklimaat, vestigingsklimaat, deglobalisering. Vergelijk: vrije markt, aandeelhouderswaarde, Angelsaksisch model, Fort Knox. Download: Nieuw & Actueel 2017.
Tip anderen
|