Poging tot overname van een onderneming die niet de steun heeft van directie en commissarissen. Er wordt dan ongevraagd een bod uitgebracht.
Vaak schiet na een dergelijk bod (of na het uitlekken van een nog uit te brengen bod) de koers van het overnamedoelwit omhoog (indien dat bedrijf beursgenoteerd is).
Voorbeeld
'De Amerikaanse chipfabrikant Broadcom wil branchegenoot Qualcomm kopen. Met de vijandige overname is een bedrag gemoeid van 130 miljard dollar: 105 miljard voor de aandelen en 25 miljard voor de schulden. Als de overname slaagt is het de grootste deal ooit in de techsector. .....De overnameplannen lekten vorige week al uit. Het aandeel Qualcomm schoot op Wall Street toen met tien dollar omhoog, van 51 naar 61 dollar. Het aandeel Broadcom won zelf vijf procent.'
Bron: NOS.nl - 06-11-2017.
Een vijandige belager wordt ook wel een shark genoemd.
Engels: unfriendly takeover, hostile takeover.
Zie ook: vijandig bod, vennootschap, overnamedoelwit, anti-overvalconstructie, beschermingsconstructie, blokkeringsregeling, kroonjuweel, gifpil, vijandig bod, proxy-gevecht, agressor, raider, corporate raider, raid, dawn raid, white knight, killer bee, Pac-Man strategie, Lady Macbeth strategie, bear hug. Tegenovergesteld: vriendelijke overname.
Tip anderen
|