Met Dutch discount wordt gedoeld op het verschijnsel dat Nederlandse fondsen een verhoudingsgewijs lagere koers (waardering) hebben dan vergelijkbare buitenlandse aandelen (buitenlandse sectorgenoten) met dezelfde koers-winstverhouding.
Dit speelde vooral in de tweede helft van de vorige eeuw. Destijds kwam dit verschijnsel in Nederland voor vanwege beschermingsconstructies, waardoor een hindernis werd opgeworpen tegen vijandige overnames of andere bemoeienis van buitenaf. Bijvoorbeeld door de certificering van aandelen. Dit vertaalde zich in een korting op de koers.
Steeds meer beschermingsconstructies zijn opgeheven, zodat die meestal geen oorzaak meer kunnen zijn van een eventuele onderwaardering.
Voorbeeld
'Wanneer modale Angelsaksische vermogensbeheerders uit onvrede over een tekort aan aandeelhoudersrechten Nederlandse bedrijven lager op hun beleggingslijstje zetten, resulteert dat in lagere koersen. De zogeheten Dutch discount. Dat betekent dat het lastiger wordt voor bedrijven om expansie en investeringen te financieren door nieuwe aandelen te verkopen. Dat hindert de groei van de economie en van banen.'
Bron: NRC - 13-05-2017.
Zie ook: beschermingsconstructie, discount, koers-winstverhouding, onderwaardering, reële waarde, investeringsklimaat. Vergelijk: Dutch Sandwich, Hollandse ziekte.
Tip anderen
|