Benaming van de strategie van Rusland om in financieel-economisch opzicht minder afhankelijk te worden van het westen (en sancties van het westen). In feite gaat het hier om wat een vestingseconomie ('fortress economics') genoemd wordt.
Door het hanteren van deze strategie zijn de opgelegde sancties veel minder effectief gebleken dan aanvankelijk verwacht.
Rusland kreeg de afgelopen jaren verschillende sanctierondes opgelegd, deels vanwege de annexatie van de Krim, maar ook vanwege de behandeling van oppositieleden en de inmenging in buitenlandse verkiezingen, en sinds 2022 ook vanwege de oorlog in Oekraïne.
Rusland heeft met name via sluiproutes ('omweghandel') en de export van olie en gas naar landen die de westerse sancties niet steunen, waaronder China, genoeg inkomsten kunnen genereren.
Voorbeeld
'In antwoord op de eerdere, beperktere westerse sancties, na de annexatie van de Krim in 2014, had het Kremlin een strategie in gang gezet die onder economen wordt aangeduid met de term ‘Fort Rusland’. Die moest Rusland in financieel-economisch opzicht minder afhankelijk maken van westerse geldschieters. Buitenlandse schulden, zowel van de Russische staat als van Russische banken, werden sterk teruggebracht, reserves van de centrale bank juist uitgebreid om als buffer te fungeren. Ook de afkoppeling van het internationale betalingssysteem Swift was voorbereid: Moskou ontwikkelde een eigen variant daarop en ging werken met Chinese systemen.'
Bron: NRC - 23-02-2024.
Zie ook: vestingseconomie, omweghandel, autarkie. Vergelijk: Fort Oranje, Eurofort.
Tip anderen
|