Bij factuurfraude sturen (cyber)criminelen valse facturen in de hoop dat de ondernemer deze gaat betalen. Er zijn diverse varianten:
- Een valse factuur (nepfactuur, spookfactuur) voor iets dat nooit geleverd is - Er zijn ook niet bestaande bedrijven die nepfacturen sturen voor iets dat nooit geleverd is. Deze spookfacturen worden verstuurd op zorgvuldig gekozen momenten, in voor ondernemers drukke tijden.
- Aangepaste facturen - Een echte factuur wordt door criminelen onderschept, online of bij de post. Zij passen het rekeningnummer van de bankrekening op de factuur aan, de rest blijft gelijk. De nepfactuur die de klant vervolgens ontvangt lijkt dus echt. Het slachtoffer weet niet dat er iets aan de hand is, totdat hij bericht krijgt dat hij nog niet betaald heeft.
- Aanbiedingen die lijken op een factuur - Een bedrijf probeert soms een product te verkopen met een op een factuur lijkende aanbieding. Voor de klant lijkt het erop dat er nog een rekening openstaat. Wie deze nepfactuur betaalt, zit vaak aan een abonnement vast
.
Zie ook: spookfactuur, CEO-fraude, witwassen, derdenbetaling.
Tip anderen
|