Ook: flitsliquidatie.
Nederland: een snelle manier om een besloten vennootschap, stichting of andere vennootschap te ontbinden / liquideren, een snelle vorm van bedrijfsbeëindiging. De mogelijkheid van turboliquidatie bestaat in Nederland sinds 1994.
Bij een turboliquidatie besluit de algemene vergadering van aandeelhouders tot ontbinding van de rechtspersoon. Door het besluit houdt de stichting, de besloten vennootschap of een ander type vennootschap op te bestaan. Vervolgens dient via een formulier van de Kamer van Koophandel de ontbinding te worden ingeschreven in het Handelsregister.
Turboliquidatie kan alleen wanneer er geen bekende baten (activa op de balans) aanwezig zijn in de vennootschap. Zijn er wel baten, dan dient er vereffening van het vermogen plaats te vinden, meestal door de bestuurders en gelden de regels van de gewone liquidatie van een BV. Over schulden zegt de wet overigens niets.
De turboliquidatie biedt ondernemers de gelegenheid om het bedrijf af te bouwen, bijvoorbeeld door voorafgaand aan de ontbinding de laatste voorraden te verkopen en uit de opbrengst de schulden zoveel mogelijk te voldoen. Schulden lopen dan dus niet verder op en een faillissement kan zo worden afgewend, waarna de ondernemer zowel zakelijk als privé weer door kan gaan.
Het vermoeden bestaat dat er op redelijk grote schaal misbruik wordt gemaakt van deze procedure. Bijvoorbeeld een katvanger aan te stellen bij een vennootschap met forse schulden. Via een turboliquidatie worden schuldeisers dan vervolgens op een relatief eenvoudige manier met lege handen achtergelaten.
Voorbeeld
- 'Wet was bedoeld om loze bv’s snel op te ruimen: de turboliquidatie. Het blijkt ook een snelle manier om schuldeisers te duperen.....Ook doorgewinterde fraudeurs gebruiken het instrument. Zo werden in december 2016 zeven mensen veroordeeld tot celstraffen in de omvangrijke fraudezaak ‘Bommel’. Op naam van verschillende bv’s bestelden ze voor 2,5 miljoen euro aan spullen bij bedrijven, maar ze betaalden nooit. De criminelen deden de bestellingen op rekening van vennootschappen die ze daarna turboliquideerden.'
Bron: NRC - 19-11-2018.
- 'Het wordt moeilijker voor malafide ondernemers om met 'turboliquidatie' schuldeisers te ontlopen. Eigenaren moeten een versnelde ontbinding van een bv voortaan vooraf bekend maken en ze moeten veel meer verantwoording afleggen over de noodzaak van zo'n turboliquidatie. Dat helpt schuldeisers bij het terugvorderen van hun geld. Het ministerie van Justitie en Veiligheid hoopt hiermee de opmars te stuiten van fraude met 'plof-bv's'.'
Bron: FD - 07-10-2019.
Zie ook: bedrijfsbeëindiging, plof-BV, flitsfaillissement, faillissementsfraude, pre-pack, katvanger. Vergelijk: flitsfaillissement, flitsfraude, flitshandel.
Tip anderen
|