Ook: bedrieglijke bankbreuk.
Het benadelen van schuldeisers door het onttrekken van goederen en/of geld aan de (bijna) failliete boedel, waardoor schuldeisers geen beslag kunnen leggen op de bezittingen.
Faillissementfraude is strafbaar en komt in velerlei vormen voor. Enkele voorbeelden:
- Het voeren van een onjuiste administratie of de administratie vernietigen of ontvreemden.
- Het niet verantwoorden van baten.
- Het aanwenden van gelden uit een besloten vennootschap (BV) voor privédoeleinden.
- Onttrekking van goederen aan de boedel: het weghalen van (waardevolle) spullen uit het bedrijf voordat het bedrijf failliet is verklaard. Die spullen kunnen niet door de curator worden verkocht en de opbrengst kan niet worden verdeeld onder de schuldeisers.
- Sommige schuldeisers nog snel betalen, waardoor er geen geld over is voor andere schuldeisers.
- Een faillissement aanvragen of uitlokken als een vooropgezet plan om schulden niet te hoeven betalen of zakelijk verplichting als loon en huur niet na te komen.
- Een bedrijf failliet laten gaan door ondeskundig, slordig of nalatig gedrag van de bestuurder (onbehoorlijk bestuur).
- Het overdragen van de aandelen van een bijna failliete besloten vennootschap (BV) aan een 'katvanger' die ook bestuurder van die BV wordt. Hierdoor kan de curator niet meer bij de werkelijk belanghebbende terecht komen.
- Het oprichten van een onderneming en overeenkomsten met andere bedrijven sluiten in de wetenschap dat er geen betalingen gedaan zullen worden. Het bedrijf zal uiteindelijk failliet verklaard worden en schuldeisers worden benadeeld.
Bijvoorbeeld als een onderneming goederen bestelt waarbij deze niet betaald worden. De verantwoordelijke personen ‘verdwijnen’ of zijn stromannen die vaak persoonlijk failliet zijn verklaard of geen eigen middelen hebben. Er is voor de schuldeisers geen verhaal meer op de boedel. Deze handelswijze staat ook wel bekend als 'flessentrekkerij'.
Voorbeeld
- ' 'Faillissementsfraude nog altijd moeilijk te voorkomen' - Wetten die fraude met faillissementen moeten voorkomen, werken niet of nauwelijks. Dat concluderen onderzoeksbureau Regioplan en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Per jaar zijn er duizenden faillissementen, vooral van bedrijven en instellingen. Volgens schattingen komt bij een kwart tot een derde daarvan fraude voor. Zo kan een bestuurder vlak voor het faillissement geld wegsluizen naar eigen rekeningen, of een bedrijfsauto ergens anders neerzetten. Schuldeisers, zoals leveranciers en personeel, kunnen daardoor minder geld opeisen.'
Bron: NOS - 19-09-2023.
- 'Het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de fiscale opsporingsdienst Fiod vermoeden dat een groep bv-opkopers betrokken is bij een grootschalige faillissementsfraude. ...Uit gesprekken met curatoren en ondernemers en uit faillissementsverslagen blijkt dat de directie onder tafel €10.000 aan de bv-opkopers betaalt om van haar onderneming, inclusief schulden, af te komen. Op papier nemen de opkopers de aandelen van de onderneming over voor €1. Na de overname raakt de boekhouding ‘zoek’, zodat curatoren nauwelijks onderzoek kunnen doen. '
Bron: FD.nl - 13-10-2010.
Engels: bankruptcy fraud.
Zie ook: faillissement, technisch faillissement, curator, boedeltekort, paulianeus handelen, fraus legis, onbehoorlijk bestuur, kennelijk onbehoorlijk bestuur, bedrieglijke bankbreuk, wegsluizen, belastingfraude, sterfhuisconstructie, turboliquidatie, katvanger, plof-BV, flessentrekkerij, verduistering, uitwinnen, economisch delict, FIOD-ECD. Vergelijk: boekhoudfraude, beursfraude, cybercriminaliteit.
Tip anderen
|