Iemand die in naam eigenaar of houder van een bankrekening, onderneming, grond, voertuig of andere zaken is, met als doel de werkelijke eigenaar of houder buiten het bereik van justitie te houden.
Gebruikers van de diensten van katvangers zijn meestal criminelen. De katvangers zelf zijn (deels goedgelovige) mensen die wat geld willen bijverdienen en vaak ook financieel in problemen geraakt zijn. De katvangers worden vaak geronseld via vacaturesites of e-mails waarin een bedrijf op zoek is naar iemand die vanuit huis flexibele uren wil werken. Soms wordt gebruik gemaakt van oplichting, bedreiging of chantage om iemand over te halen als katvanger te fungeren.
Het begrip is een verbastering van het Maleise woord ga(d)ji, dat 'loon' betekent. Dat woord is op zijn beurt weer een verbastering van een Nederlands woord dat in de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) in Indonesië terechtkwam, namelijk 'gage'.
Voorbeeld
'Een Amsterdams boekhoudkantoor is jarenlang het boegbeeld geweest waarachter een criminele organisatie schuilging die zich schuldig maakte aan belastingfraude, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld, heeft de rechtbank Amsterdam geoordeeld. Met hulp van medewerkers van het boekhoudkantoor werden in de periode van 2010 tot 2016 bedrijven op naam van zogeheten katvangers gezet, waarna met behulp van valse facturen belastingfraude kon worden gepleegd en geld werd witgewassen. Het totale belastingnadeel is ruim €2,6 miljoen, berekende de FIOD. In totaal werd van 19 bedrijven en 24 katvangers gebruikgemaakt, blijkt uit enkele recent gepubliceerde vonnissen van de rechtbank Amsterdam.'
Bron: accountancyvanmorgen.nl - 27-10-2021.
Zie ook: geldmuilezels, belastingfraude, faillissementsfraude, witwassen, valsheid in geschrifte, turboliquidatie, plof-BV.
Tip anderen
|