Beginsel waarbij iedere burger naar draagkracht dient bij te dragen aan de financiering van publieke voorzieningen, ongeacht het gebruik dat hij daarvan maakt. Draagkracht is vaak gelijkgesteld aan de hoogte van het inkomen. Maar ook vermogen of consumptie zouden maatstaven voor draagkracht kunnen zijn.
Het betalen van belasting naar draagkracht betekent dat hogere inkomens meer belasting betalen dan lagere inkomens. Anders gezegd: "De sterkste schouders, dragen de zwaarste lasten".
Voorbeeld
- 'Wij steunen eveneens het proportioneel inzetten van het fiscaal instrumentarium in het kader van de woon-, klimaat-, milieu- en energiecrisis. Waar relevant dient dit telkens in afstemming met de EU-maatregelen op deze terreinen te zijn met oog op het subsidiariteitsbeginsel. Ook zijn we het eens met het streven van het kabinet om tot een evenwichtige spreiding te komen van het inzetten van verschillende belastingmiddelen die zijn gebaseerd op het draagkrachtbeginsel, teneinde belasting te heffen naar draagkracht. Door te streven naar een evenwichtige verdeling van het belasting heffen over inkomen, wordt per saldo de volledige draagkracht van belastingplichtigen tot uitgangspunt genomen. Dit gebeurt onder meer via de inkomstenbelasting over consumptie, vooral via de btw- en milieuheffingen, over winst, onder meer via de inkomsten- en vennootschapsbelasting, en over vermogen, via box 3 en de erf- en schenkbelasting. De minister van Financiën zal dan niet snel worden verrast door grote schokken in de belastingopbrengsten.'
Bron: eerstekamer.nl, Behandeling Pakket Belastingplan 2023 - 12-12-2022.
- 'CPB: sterkste schouders dragen niet de zwaarste lasten - De allerrijkste huishoudens in Nederland betalen gemiddeld veel minder belasting dan andere huishoudens. Lagere inkomens betalen juist relatief meer belasting. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in onderzoek dat is opgesteld in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CPB is de allerrijkste 0,01 procent in ons land 21 procent van het inkomen kwijt aan belasting, terwijl dat bij midden- en hoge inkomens 40 procent is. Het inkomen van de allerrijkste huishoudens bestaat grotendeels uit kapitaalinkomen zoals bijvoorbeeld rente, dividend, huur en bedrijfswinsten, die minder belast worden dan looninkomen, aldus de onderzoekers.'
Bron: Telegraaf - 25-03-2023.
Engels: ability to pay.
Zie ook: openbare financiën, draagkrachtbeginsel, inkomen, belastingdruk, progressieve belasting, inkomensongelijkheid, vermogensongelijkheid, rijkenbelasting, solidariteit, nivelleren, nivellering. Vergelijk: subsidiariteitsbeginsel, profijtbeginsel, gezinsbelasting.
Tip anderen
|