Aanduiding voor het verschijnsel dat een consument de indruk heeft dat de inflatie hoger is dan de officiële statistieken aangeven.
Vergelijk bijvoorbeeld 'gevoelstemperatuur': men denkt dan dat het kouder is dan in werkelijkheid het geval is.
In feite heeft ieder van ons een andere 'prijsbeleving', omdat we inflatie aan ons eigen specifieke consumptiegedrag afmeten.
Voorbeeld
- 'Geen hogere inflatie door euro - De inflatie in ons land is sinds de invoering van de euro gemiddeld uitgekomen op minder dan 2 procent. Het is het laagste percentage over een tienjaarsperiode sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek door de prijsstijgingen van de voorbije decennia op een rijtje te zetten. Nederland behoort in Europa tot de drie landen met de laagste inflatie. Duitsland gaat voorop met 1,68 procent, gevolgd door Finland met 1,76 procent. Nederland staat op de derde plaats met 1,89 procent. ...Op 1 januari was het tien jaar geleden dat de euro werd ingevoerd. Veel mensen vinden dat het leven door de komst van de euro veel duurder is geworden. Maar De Nederlandsche Bank heeft dit altijd ontkend en noemt het verschijnsel gevoelsinflatie.'
Bron: NOS Nieuws - 10-01-2012.
- 'Maar wat ik vind is niet belangrijk. Wat vindt u eigenlijk van de inflatie? In principe is het antwoord op deze vraag makkelijk te beantwoorden. U schat de inflatie een stuk hoger in dan deze in werkelijkheid is. Dat is een internationaal fenomeen. Het komt vooral omdat uw prijsbeleving afhangt van prijzen waar u dagelijks mee te maken heeft. Bijvoorbeeld bij het benzine tanken. Als je iedere week tankt en de benzineprijs ziet, krijg je een hoog inflatiegevoel. Overigens rijd ik tegenwoordig elektrisch en heb ik geen flauw benul meer wat het kost. Dat stukje prijsgevoel is bij mij geamputeerd.'
Bron: BNR, column Corné van Zeijl - 13-08-2021.
Zie ook: inflatie, frequente aankopen, gedragseconomie. Vergelijk: persoonlijke inflatiecalculcator, delay discounting, prijs-kwaliteitverhouding.
Tip anderen
|