Een synthetisch aandeel is een met opties nagebootst aandeel. Dat wil zeggen: de optieconstructie gedraagt zich qua koersrisico en -rendement als een aandeel.
Zo kan een gekocht aandeel - een long positie - worden nagebootst door:
Het koersgedrag van deze positie is identiek aan dat van het gekochte aandeel. De belegger met een gekocht synthetisch aandeel profiteert - net als bij een gewoon aandeel - alleen bij een stijging van de koers van onderliggende waarde. De winstkansen bij deze constructie zijn onbeperkt. Het verlies daarentegen kan enorm oplopen indien de koers van de onderliggende waarde daalt.
De investering in een gekocht synthetisch aandeel is veel kleiner dan bij de aankoop van het echte aandeel (tegenover de voor de call betaalde optiepremie staat ontvangen putpremie). Doordat de investering kleiner is ontstaat een hefboomproduct.
Voor dit gekochte synthetische aandeel dient voor de geschreven put optie margin te worden aangehouden ter dekking van het risico van een dalende koers van de onderliggende waarde.
Een belangrijk verschil van een gekocht synthetisch aandeel met een gewoon aandeel is dat de houder van het synthetisch aandeel geen dividend ontvangt als het aandeel dividend uitkeert.
Een ander verschil tussen het synthetische aandeel en het echte aandeel is dat het synthetische aandeel een beperkte looptijd heeft, namelijk tot de expiratiedatum van de opties. Het aandeel daarentegen blijft - zolang de onderneming niet failliet gaat tenminste - gewoon bestaan. Een betere benaming zou eigenlijk zijn: een synthetisch termijncontract op het aandeel.
Engels: synthetic stock.
Zie ook: replicatie, synthetische replicatie, synthetische positie, delta, hedge ratio, put-call pariteit, tracker, tracking stock, exchange traded products, kloonfonds, gestructureerde producten, complexe producten. Vergelijk: fysieke replicatie.
Tip anderen
|