Ook: elektronisch huishoudboekje, budgetteer-app.
De digitale variant van het bekende papieren huishoudboekje.
Het kan een afzonderlijk programma op een computer zijn (van Excel-werkblad tot een softwarepakket), een toepassing op internet (bijvoorbeeld binnen internetbankieren) of een app voor gebruik op smartphone (budgetteerapp).
Professionele digitale huishoudboekjes kunnen doorgaans gemakkelijk gegevens uitwisselen met bankrekeningen die ontsloten zijn via elektronisch bankieren (internetbankieren).
De bij- en afschrijvingen kunnen in veel gevallen automatisch ingedeeld worden in categorieën (energie, water, boodschappen, verzekeringen, enzovoorts), die gebruikers meestal zelf kunnen aanmaken. Soms worden posten niet automatisch herkend en is handmatige indeling nodig. Veel digitale huishoudboekjes zijn 'zelflerend', zodat ze bijvoorbeeld een aankoop bij een bepaalde winkel de volgende keer meteen bij de categorie 'boodschappen' onderbrengen.
In een aantal gevallen kunnen posten gelabeld worden als vaste lasten en reserveringsuitgaven, zodat ook het vrij besteedbaar inkomen berekend kan worden.
De digitale huishoudboekjes geven daarnaast vaak de mogelijkheid limieten en bepaalde signaleringen (push-berichten) in te stellen, zodat de gebruikers hun bestedingen in de gaten kunnen houden.
Soms is het in online huishoudboekjes ook mogelijk uitgaven te vergelijken met die van vergelijkbare huishoudens, scenario's voor de aflossing van leningen te vergelijken, en grote uitgaven uit te smeren over langere periodes.
Voorbeeld
'Het huishoudboekje is terug, in een nieuw jasje. Er zijn budgetteer-apps, bloggers en je bank maakt overzichten voor je. .....‘Klanten chagrijnig door jaaroverzicht Rabobank’, kopte RTL afgelopen december. De bank bood klanten, in navolging van Spotify, een terugblik op hun jaar. Om op een ‘laagdrempelige manier inzicht te geven in de ontwikkeling van hun financiële gezondheid’. Maar waar het muziekoverzicht melancholie opriep, oogstte dit opgedrongen geldoverzicht vooral weerstand. Het voelt tegenstrijdig. We hebben allerlei tools tot onze beschikking, bloggers bieden inspiratie en budgetteerapps zijn populair – Dyme, Spendee en You Need A Budget zijn elk tienduizenden keren beoordeeld in de grote appstores.'
Bron: FD - 18-03-2024.
Zie ook: huishoudboekje, kasboek, journaal, begroting, budget, budgetteren, rondkomen, budgetdiscipline, kosten van levensonderhoud, vaste lasten, aflossing, reserveringsuitgaven, vrij besteedbaar inkomen, financiële geletterdheid, elektronisch bankieren, mobiel bankieren. Vergelijk: digitale portemonnee.
Tip anderen
|