Het over voldoende kennis van en inzicht in financiële zaken beschikken, voldoende financieel onderlegd zijn om verantwoorde financiële beslissingen te kunnen nemen en goed met geld om te kunnen gaan.
Denk aan beslissingen op het vlak van budgetteren, pensioenplanning, financiële planning, aankoop van een huis (hypotheek) of beleggen. Maar ook het voorkomen van betalingsachterstanden door tijdige betaling van rekeningen.
Voorbeeld
'Een op de twintig Belgen is financieel analfabeet - Vijf procent van de Belgen is financieel ongeletterd. Het ontbreekt hen aan de elementaire kennis en de juiste attitudes om financieel verantwoorde keuzes te maken. Financiële (on)geletterdheid slaat niet alleen op de mate waarin iemand begrippen kent als interestberekening of inflatie, of de risico’s beseft van beleggingen. Het gaat ook over attitudes – hoe denken mensen over sparen of lenen? – en over de manier waarop ze dagelijks met geld omgaan: betalen ze hun rekeningen op tijd, rekenen ze uit hoeveel ze kunnen afbetalen op een dure aankoop …'
Bron: Standaard.be - 12-03-2018.
Engels: financial literacy.
Zie ook: geldbeginner, geldbesef, budgetteren, financiële canon, financiële planning, rekentoets, budgetteren, zakgeld, kleedgeld, beleggen, pensioen, pensioenbewustzijn, Week van het Geld, Dag van de Belegger, passendheidstoets, geschiktheidstoets, selfdirected (investor), financiële films, beurscompetitie, simulatie, schaduwportefeuille. Tegenovergesteld: financiële ongeletterdheid. Vergelijk: geldbesef, money mindset.
Tip anderen
|