Een variant op de al jaren gebruikte kredietwaarschuwing "Geld lenen kost geld". Ook wel: sparen kost geld.
Gedoeld wordt op de situatie dat na de enorme kwantitatieve verruiming (geldschepping door opkoopprogramma's) van de Europese Centrale Bank (ECB) en diverse andere centrale banken uiteindelijk zijn overgegaan tot het hanteren van een negatieve depositorente (februari/maart 2016).
Voorbeeld
'Geld hebben kost geld - Het afgelopen jaar waren veel spaarders boos over het feit dat ze bij de bank over hun spaargeld rente moesten betálen, in plaats dat ze rente op hun spaarrekening kregen bijgeschreven. Het was de wereld op z’n kop. Een groot deel van die spaarders zal dan ook weer blij zijn als de grootbanken in oktober hun rentetarieven weer verhogen naar -0,5% naar 0%. Dat voelt vast veel plezieriger. Hoewel je geld op de spaarrekening dan nog steeds niets oplevert, kost het ook niets meer en voelt sparen voor veel mensen dan weer wat minder erg. ........Hoewel… is dat zo? Toen iets meer dan een jaar geleden de banken de rente tot onder de 0% verlaagden, was de inflatie bij lange na niet zo hoog als nu het geval is. Ondanks dat de nominale waarde van je spaargeld over een paar maanden niet meer langzaamaan wegzakt omdat je er geen rente meer over hoeft te betalen, loopt de reële waarde van je spaargeld snel bij je weg. Voor de duidelijkheid: als het over de reële waarde van spaargeld gaat, dan gaat het over de koopkracht van dat geld.'
Bron: Belegger.nl, column Martine Hafkamp - 11-07-2022.
Zie ook: negatieve rente, negatieve rentevoet, negative interest rate policy, stallingsgeld. Vergelijk: Geld lenen kost geld, geld uitlenen kost geld.
Tip anderen
|