Ook: bankenheffing, bankentaks, transactiebelasting, transactietaks, financiële transactiebelasting, financiële transactietaks (FTT), belasting op financiële transacties (BFT), Robin Hood Tax.
De Tobintaks is een (geringe, bijvoorbeeld 0,05%) belasting op valutatransacties, genoemd naar James Tobin, Amerikaans econoom en ontvanger van de Nobelprijs voor de economie in 1981, die in 1972 de aanvankelijke bedenker was van dit belastingheffingsconcept.
Het idee ontstond in de tijd dat het stelsel van vaste wisselkoersen (Bretton Woods) was ingestort, nadat de Amerikaanse president Nixon de vaste wisselkoers had losgelaten. Achter de door James Tobin voorgestelde belasting gaat het idee schuil dat met een (geringe) belasting op valutatransacties het speculeren minder aantrekkelijk wordt en het zogenaamde flitskapitaal wordt belemmerd, waardoor grillige en destabiliserende kapitaalbewegingen zouden kunnen worden ingetoomd. Een bijkomende effect zou zijn dat de belasting geld zou kunnen opleveren voor armoedebestrijding in de wereld.
Niet iedereen loopt weg met het idee van een Tobintaks, en het idee is ook nooit (op wereldniveau) in praktijk gebracht, maar iedere keer als een financiële crisis ontstaat duikt de Tobintaks weer op. Veel economen zien het idee als zeer lastig realiseerbaar en onwerkbaar. De econoom Tobin nam in 2002 zelf afstand van het idee. Veel critici van de globalisering c.q. 'andersglobalisten' omarmen het idee echter. Ook door de kredietcrisis 2008/2009 wordt er weer gesproken over de invoering van (een variant op) de Tobintaks, onder andere in de Groep van 20 (G20).
Het plan was aanvankelijk om in 2012 in de eurozone een dergelijke belasting in te voeren, waarbij het zou gaan om een breder scala van financiële transacties. De opbrengst zou dan in een fonds moeten worden gestort om daarmee in de toekomst 'probleemgevallen' te kunnen oplossen. In 2017 is deze belasting overigens nog niet ingevoerd.
Voorbeeld
- 'Binnen de Europese Unie is steeds meer steun voor de invoering van een heffing op alle effectentransacties vanaf 2014. Daarmee moet de financiële sector meebetalen aan de schade van de crisis, vinden Europese politici. Brussel stelt een belasting voor van 0,1% op de handel in aandelen en obligaties en van 0,01% op de handel in derivaten met een verwachte opbrengst van circa € 55 miljard per jaar.'
Bron: DFT.nl - 28-10-2011.
- 'Frankrijk wil nog dit jaar een belasting invoeren op financiële transacties. Daarover neemt de Franse regering in januari een beslissing. Frankrijk wil nog dit jaar een belasting invoeren op financiële transacties. Daarover neemt de Franse regering in januari een beslissing. ....Frankrijk wil dat op alle transacties van aandelen en obligaties een belasting van 0,1 procent wordt geheven.'
Bron: NuZakelijk.nl - 06-01-2012.
- 'Robin Hood-taks: België onder zware druk - Tien landen praten al jaren over de financiële transactietaks. Vanavond hopen hun ministers een knoop door te hakken, maar ons land wil de kwestie op het hoogste niveau bespreken. HHet idee was zo simpel: laat de financiële sector meebetalen aan het puinruimen na de wereldwijde financiële crisis, die tien jaar geleden begon. Met een belasting op financiële transacties ontmoedig je bovendien het roekeloze speculatieve gedrag dat de crisis medeveroorzaakte. De financiële transactietaks (FTT) is er echter nog steeds niet in Europa.'
Bron: De Morgen - 22-05-2017.
Engels: Tobin tax; Financial Transaction Tax.
Zie ook: belastingheffing, bankenheffing, flitskapitaal, zwerfkapitaal, beursbelasting, effectenbelasting, sambatax, Spahntaks, Robin Hood Tax, verantwoordelijkheidsheffing, showstopper. Vergelijk: Spahntaks, Robin Hood Tax, speculatietaks.
Tip anderen
|