Een belasting op koerswinst van aandelen die snel van eigenaar verwisselen: een extra belasting op de gemaakte koerswinst (de gerealiseerde meerwaarde) als een belegger binnen een relatief korte periode zijn belegging weer verkoopt. Bijvoorbeeld binnen een termijn van zes maanden.
De belasting wordt aan de bron ingehouden, zodra de herverkoop plaatsvindt door een bank of bemiddelaar (beursvennootschap).
De belasting is bedoeld om kortetermijnbeleggen (speculeren) te ontmoedigen.
Deze belasting zal per 1 januari 2016 geheven worden.
Voorbeeld
'De regering wil particuliere beleggers straffen die hun beursgenoteerde aandelen geen zes maanden bijhouden. Ze moeten vanaf 2016 een taks van 33 procent betalen op de meerwaarde die ze boeken bij een snelle verkoop. Ook afgeleide producten worden geviseerd. ...De speculatietaks wordt enkel geheven als u uw aandelen binnen zes maanden na aankoop alweer van de hand doet. Wie zijn aandelen langer bijhoudt, moet geen meerwaardebelasting betalen. De vraag is wanneer die periode van zes maanden precies van start gaat. Op 1 januari 2016, en dus voor aandelen die u vanaf dan koopt? Of zal de taks ook verschuldigd zijn op aandelen die u eind 2015 kocht, maar in de eerste maanden van 2016 alweer verkoopt.'
Bron: Tijd.be - 18-10-2015.
Zie ook: bronbelasting. Vergelijk: Tobintaks, Spahntaks, beursbelasting, vermogensaanwasbelasting, vermogensrendementsheffing, vermogenswinstbelasting, capital gains tax.
Tip anderen
|