Afgekort: G20.
Volledige naam: The Group of Twenty Finance Ministers and Central Bank Governors.
In 1999 opgericht informeel forum van 20 belangrijke geïndustrialiseerde en opkomende landen die een snelle groei doormaken. Bovendien mag het land dat de bijeenkomst organiseert nog enkele landen uitnodigen om 'aan te zitten'.
Doel is om periodiek open discussies te voeren over de stabiliteit van de economische systemen, versterking van de financiële structuur en onderwerpen als internationale samenwerking, het voorkomen van valutacrises en het functioneren van internationale financiële instellingen. Dit alles ter versterking van wereldwijde economische groei en ontwikkeling.
Tijdens de bijeenkomst van november 2008 ging de meeste aandacht uit naar de gevolgen van de kredietcrisis en een vernieuwing van het internationale financiële systeem. Tijdens de G20-top in september 2009 in het Amerikaanse Pittsburgh is besloten dat de coördinerende rol van de G20 op economisch vlak relatief sterker zal worden (ten koste van de Groep van 8).
De bijeenkomst op 12 november 2010 stond vooral in het teken van de zogenoemde valutaoorlog.
In november 2011 was met name de eurocrisis (eigenlijk vooral de Griekse schuldencrisis) verreweg het belangrijkste discussiepunt.
Tijdens de top in februari 2014 is wereldwijde economische groei als speerpunt benoemd.
In september 2014 werd tijdens de bijeenkomst in Cairns (Australië) de nadruk gelegd op maatregelen ter bestrijding van belastingontwijking.
De top van maart 2017 in Baden-Baden (Duitsland) was een breuk met de jarenlange traditie om vrijhandel te omarmen en protectionisme tegen te gaan. Dit als gevolg van de politiek van de regering Trump (kernachtig: America First).
Op de top van december 2018 in Buenos Aires stond het voorkomen van verdere escalatie van het handelsconflict tussen de VS (president Trump) en China (president Xi Jinping) centraal.
In 2019 wordt de G20-top gehouden in Osaka.
Internet: www.g20.org.
Zie ook: wereldeconomie, Bretton Woods II, financiële stabiliteit, vrijhandel, handelsconflict, protectionisme. Vergelijk: Groep van 6, Groep van 7, Groep van 8, Groep van 10, Financial Stability Board, Eurogroep, Club van Parijs, Internationaal Energie Forum.
Tip anderen
|