Een index die de concurrentiekracht meet, meestal van landen. In dat laatste geval wordt ook wel gesproken van een 'ranglijst' of 'landenlijst(je).
Bijvoorbeeld de Global Competitiveness Index van het World Economic Forum of het IMD World Competitiveness Yearbook.
Deze concurrentie-indexen gebruiken doorgaans een grote reeks aan cijfergegevens (hard data) en kwalitatieve - vaak subjectieve - gegevens (soft data), en verschillende wegingen, om de rangorde te bepalen. De methodieken zijn zeer verschillend, kennen ieder hun eigen bias en er kunnen vraagtekens gezet worden bij de wetenschappelijke basis van de uitslagen. Het zijn dus interessante indicatoren, maar zeker niet alleszeggend.
Voorbeeld
'Populaire landenlijstjes: ‘Geen wetenschap maar ideologie’ - Nederland scoort doorgaans goed op lijstjes waarin landen worden gerangschikt op basis van hun concurrentievermogen. Maar hoe waardevol zijn die economische sportuitslagen eigenlijk? ‘Onzinnige indicatoren bepalen mede de uitkomst.’.....Op de prestigieuze World Competitiveness Ranking, opgesteld door de Zwitserse zakenschool IMD, stond Nederland in 2023 op de 5de plek – onder Denemarken, Ierland, Zwitserland en Singapore. De ‘European innovation scoreboard’ is wat gespecialiseerder en komt voort uit de burelen van de Europese Commissie. Daar staat Nederland op plek 4. Idem in de laatste volledige Global Competitiveness Index van het World Economic Forum in 2019. .....En dan zijn er nog andere multinationale organisaties en consultancyfirma’s die een duit in het zakje doen, op basis van uiteenlopende criteria en onderzoeksmethoden, en met verschillende groepen landen in het vizier. De gedachte achter de indices is niettemin vergelijkbaar: hoe hoger de score, hoe concurrerender het land en hoe hoger de (toekomstige) groei.'
Bron: FD - 26-03-2025.
Zie ook: index, indicator, ranking, concurrentie, concurrentiepositie, investeringsklimaat, vestigingsklimaat, hard data, soft data, weging, correlatie.
Tip anderen
|