Soft data of zachte gegevens zijn gegevens in de vorm van kwalitatieve informatie of van kwantitatieve informatie die het resultaat is van een benadering van economische verschijnselen door middel van enquêtes en opiniepeilingen. De uitkomsten zijn sterk afhankelijk van de wijze waarop deze data - bijvoorbeeld enquêtegegevens - zijn verzameld.
In de economie zijn onder andere de metingen van het consumentenvertrouwen en producentenvertrouwen voorbeelden van soft data.
Voorbeeld
'Er zijn twee redenen waarom de softe data minder betrouwbaar zou zijn. De eerste kun je samenvatten onder het kopje ‘talk is cheap’. Dat consumenten en producenten zelf aangeven dat ze optimistischer zijn over de toekomst, hoeft nog niet te beteken dat ze er ook naar handelen. .......Het tweede argument is dat softe data steeds minder accuraat is geworden. Steeds minder mensen en bedrijven nemen de moeite om mee te doen aan enquêtes, wat de betrouwbaarheid van de uitslag niet ten goede komt.'
Bron: FD, column Lukas Daalder - 10-04-2017.
Zie ook: big data, nowcasting, consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, Beige Book, Conjunctuurenquête Nederland, Gallup's Global Wellbeing, Corruption Perceptions Index. Vergelijk: hard data.
Tip anderen
|