Kwantificeerbare gegevens, harde cijfers.
In de economie bijvoorbeeld een banencijfer, de werkloosheidsgraad, de ontwikkeling van het bruto nationaal product, winstcijfers van ondernemingen, het koersverloop van beursindexen.
Voorbeeld
'Soft data = fake news? - Het tweede thema, ....... is de sterke divergentie tussen hard data en soft data. Om te voorkomen dat mensen denken dat soft data wellicht een economische variant van fake news is: dat is niet het geval. Als we het over soft data hebben, gaat het over sentimentsreeksen en vertrouwensindicatoren, als we het over hard data hebben kijken we naar banengroei, gerapporteerde autoverkopen en de omzet in de industrie. Zoals ik hier vorige maand al aangaf zie je momenteel een sterke discrepantie tussen de groeiramingen gebaseerd op softe data (heel positief) en de meer betrouwbaar geachte harde data (weinig reden tot enthousiasme). De vraag is: welke van de twee klopt?'
Bron: FD, column Lukas Daalder - 10-04-2017.
Overigens is het natuurlijk zeer wel mogelijk dat ogenschijnlijk harde gegevens minder hard zijn dan ze lijken. Zo kunnen de gegevens op basis waarvan de harde cijfers tot stand komen vergaard zijn met enqûetes. Ook kan er doelbewust gerommeld zijn met de data, denk aan winstmanipulatie of het veranderen van het inflatiemandje om de inflatie rooskleuriger voor te stellen. Ook kunnen er fouten zitten in datareeksen ('garbage in, garbage out').
Zie ook: data science, datamining, big data, statistiek, tijdreeks, nowcasting. Vergelijk: soft data.
Tip anderen
|