Stichting met een onafhankelijk bestuur die, meestal door middel van een call optie, het recht heeft om preferent aandelen van een bepaalde onderneming te kopen. Het gaat vaak om een bedrag dat gelijk is aan (of iets kleiner dan) het reeds geplaatste aandelenkapitaal, waardoor een bepalende stem kan worden uitgebracht op een aandeelhoudersvergadering.
Doel is om een vijandige overname te kunnen blokkeren.
Voorbeeld
'Stichting ING Continuïteit - Het doel van de Stichting Continuïteit ING is het waarborgen van de continuïteit van het bedrijf. Mocht er ooit sprake zijn van een poging tot vijandelijke overname, dan kan de Stichting haar calloptierechten uitoefenen voor zoveel cumulatief preferente aandelen als nodig zijn om een derde van het uitstaande aandelenkapitaal te behouden.'
Bron: www.ing.com.
Bij de overname van Stork is gebleken dat de statuten van een dergelijke Stichting niet in alle gevallen voldoen om de doelstelling te kunnen realiseren: de Ondernemingskamer besliste dat een plaatsing van preferente aandelen bij de Stichting teruggedraaid moest worden.
Vervolgens zijn de statuten van veel beschermingsstichtingen aangepast en de doelstellingen verruimd.
Bij een uitspraak in augustus 2009 (ASMI) twijfelde de Ondernemingskamer vervolgens aan de onafhankelijkheid van het bestuur van de desbetreffende stichting bij het inwerkingstellen van de bescherming. Dit zou eventueel tot aansprakelijkheid kunnen leiden.
Zie ook: stichting continuïteit, beschermingsconstructie, preferente beschermingsaandelen, preferent aandeel, cumulatief preferent aandeel, gifpil, aandeelhoudersvergadering. Vergelijk: gouden aandeel, oprichtersaandeel, macaronidefensie.
Tip anderen
|