dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
geïmporteerde inflatie
Er wordt gesproken van geïmporteerde inflatie indien de ... >>
 Vandaag 19-03-2024
21776 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 penny wise, pound foolish
2 inducement
3 expansiefase
4 showstopper
5 Dogs of the Dow
 Thema's
 Recent verbeterd
18-03digitaal huishoudboekj...
18-03middeninkomensval
18-03geïmporteerde inflatie
18-03raad van commissarisse...
18-03rentebaten
18-03cash
18-03vredesdividend
18-03Bloomberg Commodity In...
18-03The Four Horseman
18-03ShareAction
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

gifpil


Onderdeel van een beschermingsconstructie die een onderneming zou moeten beschermen tegen een ongewenste overname.

Voorbeelden zijn de mogelijkheid om op korte termijn nieuwe (preferente) aandelen te kunnen uitgeven aan een geliëerde vennootschap of het buiten een holding plaatsen van belangrijke bedrijfsonderdelen.

Een ander voorbeeld is dat de vennootschap die het doelwit van de overname is, een grote som geld leent en deze meteen opeisbaar maakt voor de crediteur, en het geld vervolgens uitgeeft aan salarissen en/of bonussen voor management en andere medewerkers; de overnemende vennootschap wordt - bij het doorgaan van de overname - opgezadeld met een grote schuld en zal extra kosten moeten maken om de overname tot een succes te maken.

Voorbeeld

  • 'Ontex-aandeelhouders schieten gifpil af - De luierfaberikant trekt de agendapunten over de beschermingsconstructie in vóór de eigenlijke stemming. De gifpil is het ultieme wapen van een bedrijf tegen een vijandige overname. Het laat ondernemingen toe om in het geval van een vijandig overnamebod, nieuwe, eventueel preferente aandelen uit te geven. Het is de bedoeling de jager, die al een belang in het bedrijf heeft opgebouwd, te 'verdrinken' in nieuwe aandelen, zodat hij afziet van zijn plannen. Een andere optie is preferente aandelen uit te geven aan bepaalde aandeelhouders die dan tegen het overnamebod stemmen. Of nog een bedrijf het groen licht te geven om eigen aandelen (of aandelengerelateerde effecten) tegen een bepaalde prijs in te kopen.'
    Bron: Tijd.be - 24-05-2017.

  • 'Twitter heeft een constructie, een zogeheten gifpil, opgetuigd die kan verhinderen dat het socialemediabedrijf zomaar ongevraagd wordt overgenomen. Daarmee reageert de onderneming op het vijandige overnamebod van Tesla-topman Elon Musk. ......Twitter zelf zei gisteren in een eerste reactie het ongevraagde bod zorgvuldig te willen overwegen. De beschermingsconstructie is daar ook voor bedoeld en betekent geen 'nee' tegen het bod van de zakenman. Maar het zou de directie wel meer tijd geven om een goede beslissing te nemen, ook met het oog op de belangen van de overige aandeelhouders, aldus het bedrijf. ......Die aandeelhouders krijgen zodra de constructie in werking treedt de kans om extra aandelen te kopen, via een aandelenuitgifte. Het gevolg hiervan zal zijn dat het belang van Musk verwatert.'
    Bron: RTL Nieuws - 16-04-2022.


Engels: poison pill.


Zie ook: beschermingsconstructie, beschermingsstichting, preferent aandeel, preferente beschermingsaandelen, verwatering, crown jewel, vijandige overname, macaronidefensie, shark repellent.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter G.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet