Afgekort: OK.
Onderdeel van het Gerechtshof in Amsterdam waarin ook onafhankelijke deskundigen zitting hebben en die klachten behandeld tegen bedrijven of de directies van bedrijven.
De Ondernemingskamer is de laatste jaren een steeds grotere rol gaan spelen bij 'grote' overnameconflicten (Ahold, Unilever, Stork, ABN AMRO Bank, ASMI).
De uitgifte van preferente aandelen van een door overname bedreigde onderneming aan een beschermingsstichting is vaak een belangrijk onderdeel van de klacht.
Ook kan de OK een onderzoek laten instellen naar mogelijk wanbeleid, zoals eind november 2008 op verzoek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gebeurde naar aanleiding van de overname van ABN Amrobank door Fortis en de opsplitsing van Fortis door verkoop van de belangrijkste en nog rendabele bedrijfsonderdelen aan de Nederlandse en Belgische staat.
De uitspraken hielden niet steeds stand na cassatie van een van de betrokken partijen bij de Hoge Raad.
In november 2007 bracht de Sociaal-Economische Raad (daarom?) een advies uit dat onder meer beoogt de macht van de Ondernemingskamer te beperken.
Op 11 juli 2013 deed de OK nog een belangrijke uitspraak inzake de nationalisatie van de SNS-bank eerder dat jaar:
Voorbeeld
'De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft Peter Wakkie aangesteld als bestuurder van het geplaagde IT-bedrijf Centric. ......Centric, dat onder meer IT-projecten voor de overheid verzorgt, wordt al tijden geplaagd door het privéleven van oud-topman Gerard Sanderink, die een vete met zijn vroegere geliefde uitvecht over de rug van het bedrijf. Daardoor dreigden grote klanten van Centric, waaronder chipmachinebouwer ASML, verschillende Nederlandse gemeenten en De Nederlandsche Bank de banden met het bedrijf te verbreken. Onlangs schorste de Ondernemingskamer Sanderink, omdat de raadsheren twijfelden of hij in staat was rationele beslissingen te nemen over een bedrijf met veel grote belangrijke klanten en 2500 werknemers.'
Bron: Accountant.nl - 11-11-2022.
Tip anderen
|