Letterlijk: stenen en cement. Aanduiding voor het meer klassieke business model waarin de klant direct (persoonlijk) met de leverancier / dienstverlener in contact komt via een kantoor of fysieke winkel. Er is dus een fysieke vestigingsplaats, een gebouw waar een groot deel van het klantcontact zich afspeelt.
Zo is het traditionele bankkantoor een vorm van een 'brick-and-mortar business'. Deze vorm van klantcontact brengt gemiddeld meer kosten met zich dan het klantcontact dat zich uitsluitend on-line afspeelt. Steeds meer fysieke bankkantoren worden dan ook geslote (zie ook: brick-and-mortar bank).
Voorbeeld
- 'Nederland telde 82,1 duizend fysieke winkelvestigingen op 1 januari 2023. Dit zijn 1,6 duizend winkels minder dan een jaar eerder. Dit is de sterkste daling sinds het uitbreken van de coronapandemie. Het aantal winkels in schoenen en lederwaren daalde het sterkst, het aantal winkels in overige voedingsmiddelen steeg het meest. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. In 2021 nam het aantal winkels nog toe tot 83,8 duizend. Dit lijkt een incidentele toename van het aantal fysieke winkels te zijn geweest. De nieuwste cijfers passen in de dalende trend die in 2010 is ingezet.'
Bron: CBS - 10-05-2023.
- 'U zei geen toekomst voor de stenen winkel? Het publiek heeft gesproken. Nijmegen wil de boekwinkel van de failliete keten Polare maar al te graag houden. In één weekeinde is het bedrag van minimaal 75.000 euro om een overname van de winkel te kunnen financieren met gemak opgehaald. De teller van de crowdfundingactie stond maandag al op ruim 78.000 euro.'
Bron: Retail Actueel - 04-03-2014.
Zie ook: business model, oude economie, bakstenen, brick-and-mortar bank, omnichannel, bricks to clicks, click-and-mortar (business), Retail Apocalypse, Death by Amazon index. Vergelijk: webwinkel.
Tip anderen
|