Ook: verzekeringsbedrog.
Het onder valse voorwendsels trachten een uitkering op een verzekering te ontvangen. In de meeste gevallen draait het bij verzekeringsfraude om het opvoeren van niet bestaande schade en niet het volledige verhaal achter de schade vertellen. Bijvoorbeeld:
- Verzwijging of verdraaiing van persoonlijke omstandigheden op het terrein van gezondheid (denk aan onjuiste gezondheidsgegevens bij het aangaan van een levensverzekering).
- Het misbruik van de reisverzekering (het claimen van niet verloren of niet-gestolen ski’s, zonnebrillen, camera's).
- Een zorgverlener die dubbele declaraties indient.
- Personeel dat rekeningnummers voor schade-uitkeringen vervalst.
Verzekeraars dekken zich in tegen deze vormen van oplichting door de premies te verhogen (inprijzen van risico-opslag), waardoor feitelijk alle verzekerden meebetalen aan de fraude van een kleine groep; verzekeringsfraude verhoogt dus onnodig de verzekeringspremies die worden berekend aan goedwilligen.
Voorbeeld
- 'Minder verzekeringsfraude, maar nog geen keerpunt -Er is een daling zichtbaar van het aantal consumenten en bedrijven dat verzekeraars probeert op te lichten. Vorig jaar liepen ruim 10.000 fraudeurs tegen de lamp, een daling van 15 procent vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars. Even een '1' plaatsen voor het aankoopbedrag op de factuur van een gestolen zonnebril die 285 euro had gekost. Of met een busje tegen de vangrail rijden en claimen dat je bent aangereden, terwijl de deuk daar niet op lijkt. Vorig jaar vielen 3638 van dergelijke onterechte claims door de mand. Daarnaast werden nog eens 5772 sjoemelaars met een aanvraag van een verzekering betrapt.'
Bron: NOS.nl - 02-11-2023.
- 'Nederlandse consumenten betalen 50 tot 100 euro per jaar extra aan verzekeringspremies om de financiële schade door fraudegevallen te compenseren. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars vrijdag. Het aantal bewezen gevallen van verzekeringsfraude kwam vorig jaar uit op 22.376. Dat is bijna een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder, maar nog steeds een druppel op een gloeiende plaat. "Het gaat om vele miljoenen verzekeringen", zegt een woordvoerder van het Verbond. Met de ruim twintigduizend ontdekte en bewezen gevallen van oplichting van de verzekering was een bedrag van 96 miljoen euro gemoeid.'
Bron: Nu.nl - 16-10-2020.
Zie ook: verzekering, fraude, declaratiefraude, opslag, Verbond van verzekeraars, Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit, Fraudehelpdesk.
Tip anderen
|