Een onderneming die die nu nog beursgenoteerd is van de beurs afhalen, uit de notering halen.
Dat komt de laatste jaren vaker voor. Ondernemingen kiezen daar soms voor omdat een notering veel tijd en energie van het management vraagt en een beursnotering veel extra eisen stelt aan de onderneming (o.a. rapportageverplichtingen, corporate governance, compliance).
Daarnaast klagen managers dat bij een notering tegenwoordig te veel nadruk ligt op de korte termijn (o.a. kwartaalcijfers), hetgeen strijdig is met het lange-termijnkarakter van de ondernemingsstrategie.
Ook bij de overname van een onderneming, bijvoorbeeld door een private equity partij, komt een beursexit veel voor.
Een beursexit is een vorm van een exit-strategie.
Voorbeeld
'De beleggingsbladen werkten hun lijstje van mogelijke beursexits bij na het bod op Resilux. ...... De volgende delisting op de Brusselse beurs staat in de steigers. De ondernemer Pascal Vanhalst wil Resilux kopen tegen 235 euro per aandeel. Hij heeft de steun van de oprichtersfamilie De Cuyper: die biedt haar aandeel van 57,51 procent in de Belgische petflessenmaker aan. De beleggingsbladen noemen de biedprijs over het algemeen fair. 'Hij ligt onder de waarde van 375 euro per aandeel die we als mikpunt binnen drie à vijf jaar hadden ingeschat, maar redelijk is hij wel', schrijft Mister Market Magazine. Dat de overname doorgaat, lijkt zo goed als zeker.'
Bron: Tijd.be - 03-12-2021.
Engels: delisting, public-to-private.
Zie ook: beursverlater, delisting, exitstrategie, inkoop van eigen aandelen, uitrookprocedure, uit de notering halen, public-to-private, beursavontuur, beursafgang. Vergelijk: beursgang, beursintroductie, initial public offering, beursnotering, exit, beursafgang.
Tip anderen
|