Afkorting: WPA.
De totale nettowinst of -verlies van een onderneming in een bepaald jaar gedeeld door het gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen (gewone aandelen).
De WPA vormt een een indicatie van het maximale dividend dat per aandeel uitgekeerd kan worden. Oftewel: hoeveel winst is er per aandeel beschikbaar is.
Het kan vanzelfsprekend ook om verlies per aandeel gaan, maar ook dan maken we gebruik van de term 'winst per aandeel' of de afkorting 'WPA'.
De berekening van de WPA is overigens niet altijd even eenduidig, omdat ondernemingen en analisten er afwijkende rekenmethoden op nahouden. Vaak wordt in berekeningen de WPA geschoond van bijzondere posten als amortisatie goodwill, impairments en reorganisatiekosten.
De WPA is een van de meest bekende financiële kengetallen en voor een belegger een belangrijke bron van informatie over de relatieve winstgevendheid van een onderneming. Ook is de WPA belangrijk omdat deze ook onderdeel vormt van de berekening van de koers-winstverhouding, een kengetal dat door beleggers en beleggingsanalisten wordt gehanteerd bij de beoordeling van aandelenkoersen.
Naast de winst per aandeel is er ook nog de verwaterde winst per aandeel, waarbij wordt verondersteld dat, als een onderneming contingente effecten (bijvoorbeeld warrants) heeft uitgegeven, dat deze ook worden uitgeoefend, waardoor verwatering optreedt.
Engels: earnings per share (EPS).
Zie ook: winst, winstbegrippen, dividend, verwatering, winstverwachting, taxatie winst per aandeel, verwaterde winst per aandeel, inkoop van eigen aandelen. Vergelijk: koers-winstverhouding, verwaterde winst per aandeel.
Tip anderen
|