Een solvabiliteitsratio is een belangrijk kengetal. Het geeft aan in welke mate een onderneming in staat is om aan haar schuldverplichtingen op lange termijn te voldoen. Een solvabiliteitsratio geeft aan of de cashflow van een onderneming voldoende is om aan haar langetermijnverplichtingen te voldoen en is dus een maatstaf voor haar financiële gezondheid. Een ongunstige ratio kan erop wijzen dat een bedrijf waarschijnlijk haar schuldverplichtingen niet zal nakomen.
Er zijn verschillende soorten solvabiliteitsratio's. Voorbeelden zijn de debt-equity ratio (ook: debt-to-equity ratio' of D/E-ratio) en de rentedekkingsverhouding ('interest coverage ratio').
De maatstaven voor de hoogte van die ratio's verschillen per bedrijfstak.
Solvabiliteitsratio's worden vaak gebruikt door potentiële kredietverstrekkers bij de beoordeling van de kredietwaardigheid van een onderneming, alsook door potentiële investeerders in obligaties.
Bij banken heeft dit getal een bijzondere betekenis omdat zij moeten voldoen aan de minimum solvabiliteitseisen van de Bank voor Internationale Betalingen.
Zie ook: solvabiliteit, solvabiliteitseis, insolvabel, kapitaalpositie, kapitaalbuffer, debt-equity ratio, tier 1-ratio, Solvency Capital Requirement, kapitaalgeneratie.
Tip anderen
|