Het risico dat debiteuren uit een bepaald land niet meer aan hun verplichtingen kunnen of willen voldoen. In het algemeen duidt men hier op overheidsschulden; ook landen zelf kunnen in solvabiliteitsproblemen geraken.
Voorbeeld
Griekenland uit de euro is ‘absurde hypothese’ - Dat Griekenland de eurozone zou moeten verlaten, is een absurde hypothese. President Jean-Claude Trichet zei dit donderdag op een persconferentie van de Europese Centrale Bank (ECB). Maar tegelijkertijd liet hij weten dat de ECB vanaf 1 januari 2011 niet meer coulant zal zijn. Griekse staatsobligaties zullen dan minimaal een hoge waardering (A-rating) moeten krijgen van een kredietbeoordelaar. Anders zal de ECB ze niet langer als onderpand accepteren. Dat betekent dat Griekse banken er geen euro's meer voor kan krijgen en het land zo goed als bankroet is. De opmerking leidde tot een enorme schrikreactie op de Europese obligatiemarkt, waar de Griekse tienjarige staatsobligaties een vrije val maakten."
Bron: Volkskrant - 14-01-2010.
Signalen die duiden op een verhoogd landenrisico zijn een langdurig tekort op de betalingsbalans, een hoge rentestand, een hoge inflatie, afnemende valutareserves en een overgewaardeerde munt.
Binnen landenrisico wordt ook wel onderscheid gemaakt naar transferrisico en collectief debiteurenrisico.
Engels: sovereign risk.
Zie ook: soeverein risico, insolventierisico, bankroet, staatsbankroet, politiek risico, transferrisico, debiteurenrisico, collectief debiteurenrisico, transferrisico, kwaliteitsvlucht, kapitaalvlucht, repatriëren, veilige haven (beleggingsalternatief), staatsschuld, staatsobligatie, staatsgarantie, landenfaillissement, schuldenlast, schuldenspook, schuldencrisis, kredietwaardigheid, kredietbeoordelaar, credit rating agency, eurocrisis, Griekse schuldencrisis, Grexit, Graccident, eurozondaars, Club van Parijs, Club van Londen, triple A-team.
Tip anderen
|