Ook: kickback, kickback-fee, distributievergoeding, retourprovisie.
Uitkering achteraf aan een professionele effecteninstelling of een andere partij als vergoeding voor bepaalde diensten. Kickbacks kunnen zich in allerlei vormen aannemen, van contante betalingen (commissies, kortingen, en dergelijke) tot vergoedingen in natura, zoals vakanties of tickets.
Zo kan een beleggingsmaatschappij een kickback geven aan een bank als beloning voor de plaatsing van de aandelen van dat fonds bij klanten van de bank; vaak gaat het om ongeveer 0,5% per jaar.
Het betreft hier een niet onomstreden praktijk en is in een aantal gevallen illegaal ('vergoeding onder de tafel'). In ieder geval is er het risico dat een vergoeding invloed heeft op het advies van een vermogensbeheerder.
Voorbeeld
- 'Van Lanschot Bankiers is de eerste grote vermogensbeheerder in Nederland die de distributievergoeding (kick back) van fondsaanbieders door gaat geven aan haar klanten.
Het verdienmodel zal uitsluitend gebaseerd wordt op de beheervergoeding die klanten in rekening wordt gebracht.'
Bron: Fondsnieuws.nl - 19-11-2009.
- 'De van fraude verdachte Brabantse vermogensbeheerder Box Consultants ontving illegale kickbacks van buitenlandse beleggingsfondsen in onder meer New York, Singapore en de Kaaimaneilanden, vermoedt het Openbaar Ministerie (OM). .....De omstreden commissiebetalingen heten in de financiële wereld ook wel rebate fees, referral fees, retrocessies of kickbacks.'
Bron: FD - 15-01-2017.
Per 1 januari 2015 zijn kick backs volgens het provisieverbod verboden; 2014 is een overgangsjaar waarin ontvangen kick backs doorbetaald moeten worden aan de desbetreffende belegger.
Zie ook: inducement, afsluitprovisie, rebate, distributievergoeding, bestandsvergoeding, ristorno, trailer fee, front-end fee, tip fee, beheerkosten, provisieverbod, beloningstransparantie (tussenpersonen), perverse prikkels. Vergelijk: adviesfee, beheerfee, cashback, chargeback, payment for order flow.
Tip anderen
|