Vanaf 1 januari 2013 betaalt de Nederlandse consument direct voor financieel advies en bemiddeling bij financiële producten. De financieel dienstverlener stuurt zijn klant een rekening voor zijn werkzaamheden bij advies (adviesfee) en bemiddeling. Dit kan een vooraf afgesproken vast bedrag zijn, maar ook een tarief per uur. Hierover moeten adviseurs en bemiddelaars zelf redelijke afspraken maken met hun klanten.
Een 'all-in' vergoeding - provisie - is dan niet meer toegestaan. Dit provisieverbod geldt voor de volgende financiële producten:
Voor beleggingsadvies en vermogensbeheer ging de maatregel per 1 januari 2014 in.
Het gaat daarbij om de volgende tariefsoorten:
De provisies werden door aanbieders jarenlang betaald aan adviseurs voor het afsluiten van beleggingsproducten. Deze provisies zijn door de overheid verboden omdat ze een te sterke prikkel voor adviseurs vormden om meer te verkopen, waarbij het belang van klanten regelmatig uit het oog werd verloren. Of die omslag van productgedreven verkoop naar klantgerichte advisering wel geslaagd is, is een punt van discussie.
Engels: ban on inducements, inducement prohibition, prohibition on commissions.
Zie ook: provisie, afsluitprovisie, provisiejagen, beloningstransparantie (tussenpersonen), adviesfee, effectenprovisie, transactiekosten, beheerfee, verrichtingentarief (financiële dienstverlening), directe beloning (financiële dienstverlening), dienstverleningsdocument, complexe producten, perverse prikkels.
Tip anderen
|