- Statistisch gezien: het 'meest voorkomende inkomen', dus niet het gemiddelde inkomen. Het woord 'modaal' is afgeleid van het begrip modus in de statistiek, de centrale waarde van een frequentieverdeling.
- In Nederland gebruikt men het begrip modaal inkomen als referentiepunt om inkomenseffecten van maatregelen door de overheid te bepalen (denk aan de bekende 'koopkrachtplaatjes). In dit verband is het bruto modaal inkomen het inkomen dat dicht onder de premie-inkomensgrens voor de Zorgverzekeringswet ligt. Deze grens wordt jaarlijks geïndexeerd op basis van de gemiddelde loonstijging in de bedrijvensector.
In 2023 lag het modaal salaris in Nederland op een bruto jaarbedrag van € 40.000. Dit bedrag is inclusief vakantiegeld. Naar schatting van het Centraal Planbureau (CPB) zal het bruto modale salaris in 2024 stijgen naar €42.236 per jaar.
Voorbeeld
'Mensen met een modaal inkomen (2851 euro netto per maand) zien hun netto maandsalaris volgend jaar met 43 euro stijgen. Wie twee keer modaal verdient (4544 euro) gaat er ook iets op vooruit. Dat heeft salarisdienstverlener Visma/Raet berekend op basis van de Rijksbegroting die op Prinsjesdag werd gepresenteerd.'
Bron: NOS - 18-09-2024.
Zie ook: statistiek, modaal, doorsnee, Jan Modaal, Joe Sixpack, Otto Normalverbraucher, Main Street, sitcom, inkomen, loon, indexatie, koopkracht, koopkrachtplaatje, Zorgverzekeringswet, zorgverzekering.
Tip anderen
|