Term uit de verzekeringswereld: het met verzekeringspremies opgehaalde geld dat vrij beschikbaar is om dividend uit te keren en aandeelhouders te belonen, alsook om investeringen te doen voor toekomstige groei.
Een positieve kapitaalgeneratie betekent dat er een opwaartse trend is in de solvabiliteitspositie (er steeds meer 'vrij kapitaal' is). Voor verzekeraars is de solvabiliteitspositie de belangrijkste financiële maatstaf.
Voorbeeld
' Met die kapitaalgeneratie lijkt het dus wel goed te zitten bij ASR. De Utrechtse verzekeraar (ook bekend van de merken De Amersfoortse, Ardanta en Ditzo) rekent voor de komende periode op 1,7 tot 1,8 miljard euro. Dat leidt volgens het bedrijf tot een „licht groeiend” dividend over 2021, van ten minste 2,40 euro per aandeel. Dat is minimaal 18 procent meer dan het jaar ervoor, en hoger dan in de jaren voor de coronapandemie. „Voor een verzekeringsbedrijf is het dividend een belangrijk ankerpunt voor de waardering”, zegt financieel analist Robin van den Broek van investeringsbank Mediobanca vanuit Londen. „Als het ASR lukt de kapitaalgeneratie per jaar te verhogen, is het logisch dat het dit ook vertaalt in hoger dividend voor de aandeelhouder.”'
Bron: NRC - 21-02-2022.
Engels: free capital generation (FCG).
Zie ook: winstbegrippen, vrij kapitaal, solvabiliteit, solvabiliteitseis, Solvency Capital Requirement. Vergelijk: werkkapitaal, vrije kasstroom, financial headroom.
Tip anderen
|