Afgekort: DeFi.
De term decentrale financiering (DeFi) wordt gebruikt voor het aanbieden van financiële instrumenten aan zonder een beroep te doen op tussenpersonen/intermediairs zoals makelaars, beurzen, of banken. In plaats daarvan maakt het gebruik van contracten die via een systeem van cryptohandelsplatforms op basis van de blockchain worden afgesloten (net als bij cryptografisch geld).
Via DeFi-platformen kunnen mensen geld lenen van of uitlenen aan anderen, speculeren op prijsbewegingen van activa met behulp van derivaten, handelen in cryptocurrencies, zich verzekeren tegen risico's, en rente verdienen op spaarrekeningen, enzovoorts.
Deze ontwikkeling baart toezichthouders als de Bank for International Settlements (BIS) en centrale banken zorgen. DeFi heeft in principe het potentieel om traditionele financiële activiteiten aan te vullen. Maar op dit moment heeft het echter weinig toepassingen in de reële economie en ondersteunt het grotendeels speculatie en arbitrage tussen meerdere crypto-activa. De vrees leeft dat DeFi op enig moment zou kunnen leiden tot verstoring van de financiële stabiliteit.
Voorbeeld
- 'De Bank voor Internationale Betalingen (BIS) waarschuwde vorige maand in haar Quarterly Review dat DeFi helemaal niet zo decentraal is als het lijkt. Deze ‘decentralisatie-illusie’ treedt op omdat er, in de woorden van de BIS, een onvermijdelijke tendens is naar centralisatie van het beheer van deze platforms. Vooral omdat ook blockchainmechanismen, zoals die waar DeFi gebruik van maakt, een „tendens hebben tot machtsconcentratie”. Bovendien lijdt DeFi – nog steeds volgens de BIS – aan „ernstige kwetsbaarheden”, door het gebruik van relatief weinig eigen vermogen, een mismatch tussen de looptijd van aangetrokken en uitgeleend geld, sterke interne samenhang tussen de ingenomen financiële posities en een gebrek aan schokabsoberend vermogen.'
Bron: NRC, column Maarten Schinkel - 13-01-2022.
- 'Ook waarschuwt de toezichthouder [Financial Stability Board, red.] voor de recente trend van decentralised finance (‘DeFi’). Dit gaat om cryptohandelsplatforms die allerlei financiële diensten aanbieden, waaronder leningen. Binnen dit volgens de FSB „snel opkomende” systeem opereren sommige aanbieders buiten het wettelijke kader waarop toezichthouders zicht hebben, stelt de FSB.'
Bron: NRC - 17-02-2022.
Zie ook: handelsplatform, blockchain, peer-to-peer markt, desintermediatie, speculeren, financiële stabiliteit.
Tip anderen
|