Bij dubieuze beleggingen of beleggingsvoorstellen gaat het om beleggingen waarbij de voorgeschotelde winst en/of winstkansen te mooi zijn om waar te zijn. Er wordt snel en groot rendement voorgespiegeld. De risico's worden onderbelicht of zelfs helemaal niet toegelicht. Vaak wordt er gebruik gemaakt van agressieve en slinkse marketing- en verkooppraktijken, waarbij bijvoorbeeld wordt ingespeeld op angst en hebzucht van mensen en de angst om de boot te missen ('fear of missing out').
Voorbeeld
'Bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) komen steeds meer signalen binnen van dubieuze beleggingen die worden aangeboden. Via advertenties op social media verleiden de aanbieders consumenten om in te stappen door hun hoge rendementen voor te spiegelen, maar informatie over de grote risico's laten ze achterwege. Gedupeerden krijgen soms zelfs te maken met nepadvocaten die beweren verloren geld terug te kunnen halen. De laatste jaren nemen onder andere de signalen over malafide valutaplatforms toe, schrijft de AFM in een halfjaarlijks rapport. Ook het aantal meldingen over cryptohandel blijft hoog. In de eerste helft van 2021 beoordeelde de AFM 2752 signalen over mogelijke misstanden met risicovolle beleggingen. Dat waren er in dezelfde periode vorig jaar net geen 1.900.'
Bron: accountant.nl - 29-09-2021.
Zie ook: beleggingsfraude, rendement, zoektocht naar rendement, influencer, financefluencer, hoax, boiler room, bellijst, sukkellijst, cold calling, gouden bergen (beloven), the sky is the limit, fear of missing out, angst en hebzucht, the greater fool theory, fear, uncertainty and doubt, lollipop, muppets, sheeple, Belgische tandarts.
Tip anderen
|