Afgekort: VVR.
Wanneer een werkgever een reorganisatie doorvoert leidt dat doorgaans tot flinke vermindering van het aantal arbeidsplaatsen. Een werkgever die reorganiseert, stelt een sociaal plan op en kan daarin een 'vrijwillige vertrekregeling' opnemen. Een dergelijke regeling geeft de werknemers de mogelijkheid ervoor te kiezen de organisatie te verlaten, vooruitlopend op een eventueel gedwongen vertrek of herplaatsing in een mogelijk minder aantrekkelijke functie. Voor de werkgever biedt een vrijwillig vertrekregeling een mogelijkheid het aantal gedwongen ontslagen zo klein mogelijk te houden.
Een vrijwillige vertrekregeling kan bestaan uit een bedrag dat de vertrekkende werknemer ineens meekrijgt als beeïndigingsvergoeding. Het kan ook bestaan uit een aanvulling op een elders te verdienen salaris of uitkering.
Bij het gebruik maken van een vrijwillig vertrekregeling wordt de arbeidsovereenkomst doorgaans beëindigd met een vaststellingsovereenkomst. Dat is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarin de afspraken rond het einde aan het dienstverband zijn vastgelegd. Bij een vrijwillig vertrek wegens bedrijfseconomische noodzaak en in het kader van een sociaal plan wordt een mogelijke werkloosheidsuitkering doorgaans niet in gevaar gebracht.
Voorbeeld
'De Limburgse autobouwer VDL Nedcar gaat volgend jaar 750 banen schrappen. Dat is een direct gevolg van een besluit van BMW om volgend jaar al aanzienlijk minder wagens te bestellen. ......Dat betekent dat er voor 750 mensen geen plek meer is. Voor de 150 vaste medewerkers die op zoek moeten naar een andere baan, wordt eerst gezocht naar een andere plek binnen het VDL-concern, vertelt de woordvoerder. Ook wordt er gewerkt aan een vrijwillige vertrekregeling. De overige 600 medewerkers die hun baan bij VDL Nedcar verliezen, zijn uitzendkrachten.'
Bron: RTL Nieuws - 02-12-2020.
Zie ook: reorganisatie, herstructurering, ontslag, afstoten, afslanken, desinvesteren, sociaal plan, arbeidsovereenkomst, vaststellingsovereenkomst, werkloosheidsuitkering, levensgebeurtenis, financiële levenscyclus, financiële planning, levenslooponzekerheid, huishoudboekje, koopkrachtplaatje, pensioenopbouw. Vergelijk: ontslag, ontslagronde, collectief ontslag, van-werk-naar-werk-traject, terugkeergarantie.
Tip anderen
|