De garantie van een werkgever dat een werknemer die uit dienst treedt (of moet treden door een ontslagronde) binnen een bepaalde termijn kan terugkeren in zijn oude functie of een passende functie. Ook kunnen werkgever en werknemer contractueel terugkeerregelingen overeenkomen, bijvoorbeeld ook bij (tijdelijke) overplaatsing naar een andere werkplek. Een terugkeergarantie kan een onderdeel vormen van een sociaal plan.
De terugkeergarantie gaat verder dan een inspanningsverplichting: de werkgever heeft bij de terugkeergarantie de verplichting om ervoor te zorgen dat de werknemer daadwerkelijk benoemd wordt in een nieuwe functie.
Voorbeeld
'Transavia heeft een akkoord bereikt met vakbonden voor cabinepersoneel over een cao en een sociaal plan. .......De exacte voorwaarden moeten nog wel uitgewerkt en grondig bestudeerd worden, voordat het ter stemming voorgelegd zal worden aan leden, aldus VNC [vakbond, red.]. Er werd onder meer overeenkomen dat de winstdelingsregeling van 2019 zal worden uitgekeerd wanneer er uit de kwartaalpresentatie is gebleken dat er een positieve operationele kasstroom is. ........Ook werd in het sociaal plan een terugkeergarantie opgenomen van vijf jaar, met behoud van de geldende arbeidsvoorwaarden op het moment van gedwongen ontslag. Verder moet Transavia begeleiding bieden in een van-werk-naar-werk-traject.'
Bron: Luchtvaartnieuws.nl - 13-10-2020.
Zie ook: reorganisatie, boventallig, ontslagronde, sociaal plan, arbeidsovereenkomst, collectieve arbeidsovereenkomst, arbeidsvoorwaarden, werkgever, werknemer. Vergelijk: van-werk-naar-werk-traject, vrijwillige vertrekregeling.
Tip anderen
|