In het Nederlands ook wel ergensmensen genoemd.
Het gaat om traditionele mensen die huiselijkheid en veiligheid belangrijk vinden. Zij geven de voorkeur aan lokale gemeenschappen en zijn vaak religieus. Deze groep mensen ervaart concurrentie van de internationale arbeidsmarkt, van flexcontracten en globalisering.
De tegenhangers zijn de anywheres.
Het onderscheid tussen somewheres en anywheres werd in 2016 geïntroduceerd na het brexit-referendum door de Britse journalist David Goodhart.
Voorbeeld
'Zowel VVD, D66, Volt, maar ik vermoed ook een groot deel van de FvD (het romantische getamboereer op Nederland ten spijt), zijn partijen waar de ‘anywheres’ op stemmen. ..........Anywheres zijn de winnaars, mensen die weinig te vrezen hebben van internationalisering en een flexibele arbeidsmarkt, die hun weg weten te vinden in de samenleving en in de instituties. Het zijn – met uitzondering van de Forum-stemmers waarschijnlijk – mensen die spreken van optimisme, en van kansen. De somewheres ervaren wel degelijk concurrentie van een internationale arbeidsmarkt, van flexcontracten en globalisering. Die kloof tussen somewheres en anywheres is de laatste jaren op vele manieren benoemd.'
Bron: Volkskrant, column Daan Roovers - 18-03-2021.
Zie ook: precariaat, onzekerheid, bestaansonzekerheid, financieel kwetsbaar, rondkomen, basisbehoeftenniveau, just about managing, arbeidsmarkt, werkloosheid, concurrentie, flexcontract, flexisme, globalisering, verdrukte midden, inkomenskloof, keurslijfeconomie, stapelbaan, werkende armen, moderne slavernij, kansarmoede, Eat the Rich. Tegenovergesteld: anywheres. Vergelijk: gele hesjes, werkende armen, precariaat, the haves and the have nots.
Tip anderen
|