dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
geïmporteerde inflatie
Er wordt gesproken van geïmporteerde inflatie indien de ... >>
 Vandaag 19-03-2024
21776 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 penny wise, pound foolish
2 inducement
3 expansiefase
4 Dogs of the Dow
5 showstopper
 Thema's
 Recent verbeterd
18-03digitaal huishoudboekj...
18-03middeninkomensval
18-03geïmporteerde inflatie
18-03raad van commissarisse...
18-03rentebaten
18-03cash
18-03vredesdividend
18-03Bloomberg Commodity In...
18-03The Four Horseman
18-03ShareAction
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

soevereinisme


Een vorm van nationalisme waarbij gepoogd wordt verloren gewaande soevereiniteit terug te winnen door zich los te maken van het internationale systeem en het ‘nationale belang’ centraal te stellen.

In de optiek van de soevereinisten zouden landen zouden beter af zijn als zij hun soevereiniteit terug zouden krijgen en bilaterale overeenkomsten (‘deals’) met andere landen zouden kunnen sluiten. Federalisme en supranationalisme worden afgewezen. Maatschappelijke vraagstukken in eigen land moeten voorop staan.
Handel en andere contacten met het buitenland worden niet afgewezen, maar wel tracht men zich los te maken van het ‘knellende keurslijf’ internationale instituties zoals de Europese Unie (EU) en de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Soevereinisme wordt doorgaans gezien als een reactie op de globalisering, waardoor bepaalde groepen het gevoel gekregen hebben dat hun welvaart, identiteit en veiligheid worden aangetast en ze niet mee profiteren van die mondialisering. Deze groepen zijn teleurgesteld in de huidige westerse liberale wereldorde.

Soevereinisme speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij (radicaal) rechts-populistische stromingen, de wijze van handelen van de Amerikaanse president Trump (onder andere het opzeggen van vrijhandelsakkoorden) en de brexit-beweging.

Voorbeeld
'In het Europees Parlement is de nieuwe fractie van uiterst rechtse partijen gepresenteerd. Met 73 parlementsleden uit negen lidstaten presenteert Identiteit en Democratie (ID) zich als “de belangrijkste soevereinistische kracht” in het halfrond. Met haar verzet tegen een “Europese superstaat” wil de fractie “de luis in de pels van het establishment” worden. Met de Italiaanse Lega, het Franse RN, de Oostenrijkse FPO en Vlaams Belang wordt ID gebouwd op de fundamenten van de vorige uiterst rechtse fractie Europa van Naties en Vrijheid.'
Bron: metrotime.be - 13-06-2019.


Zie ook: deglobalisering, precariaat, protectionisme, isolationisme, nationalisme, Trumponomics, America First, United States-Mexico-Canada Agreement, brexit, Global Britain, peak trade, slowbalisering. Vergelijk: multilateralisme, federalisme, supranationaal, globalisering, neoliberalisme, vrijemarktdenker, vrijemarktfundamentalisme, autarkie.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet