Afgekort: BKG.
Broeikasgassen zijn gassen die warmte vasthouden. Deze gassen dragen bij aan de opwarming van de aarde en klimaatveranderingen (broeikaseffect). Er worden daarom steeds meer afspraken gemaakt en regelingen ingevoerd om de desbetreffende uitstoot te beperken.
Meest bekend is koolstofdioxide (CO2) dat onder andere in de atmosfeer terechtkomt bij het verbranden van fossiele brandstoffen. Naast CO2 zijn methaan (CH4), lachgas (N2O), fluorbevattende gassen, ozon (O3) en waterdamp belangrijke broeikasgassen. Waterdamp heeft een bijzondere rol; het versterkt de opwarming die wordt veroorzaakt door de uitstoot van andere broeikasgassen, doordat een warmere atmosfeer meer water vasthoudt. De hoeveelheid waterdamp kan niet onafhankelijk door de mens worden verkleind of vergroot.
Voorbeeld
'De staat is verplicht om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De Hoge Raad heeft dat geoordeeld in de Urgenda-zaak. De hoogste rechter van Nederland neemt daarmee het advies van de procureur-generaal en een advocaat-generaal over. Die stelden dat de rechter kan bepalen hoe ver de mensenrechtelijke verplichtingen van de staat reiken. De uitspraak betekent dat de uitstoot van broeikasgassen voor het einde van 2020 met ten minste 25 procent moet verminderen ten opzichte van 1990.'
Bron: NOS.nl - 20-12-2019.
Engels: greenhouse gas.
Zie ook: fossiele economie, fossiele brandstoffen, fossiele beleggingen, emissierecht, emissiehandel, emissiemarkt, net zero carbon footprint, Trump-heffing, Akkoord van Parijs, Earth Overshoot Day, Network for Greening the Financial System.
Tip anderen
|