De dag in het jaar (of het aantal dagen in het jaar gerekend vanaf 1 januari) waarop in een land de totaal geproduceerde hoeveelheid groene energie - energie uit zon, wind en biomassa - is verbruikt en overgeschakeld moet worden naar grijze energie. Vandaar de naam 'Grey Day'. Hoe groter het aandeel groene energie in de energieopwekking, des te later in het jaar valt Grey Day.
In België valt deze dag in 2018 op 2 februari, de 32ste dag van het jaar. Buurlanden Luxemburg en Nederland doen het nog slechter (21 januari respectievelijk 23 januari). Het groenste land in Europa is IJsland: dat haalt in 2018 maar liefst 72,6% van zijn energie uit groene bronnen en daar valt Grey Day op 15 september.
Deze dag is in april 2018 in het leven geroepen door de Vlaamse publieke omroepzender Canvas. Met Grey Day wil Canvas mensen bewust maken van de hoeveelheid vervuilende energie die we verbruiken en van het nog altijd erg kleine aandeel van groene/hernieuwbare energie in ons energieverbruik. De cijfers ter berekening van Grey Day zijn afkomstig van Eurostat, de Europese statistische dienst.
Canvas wil ook bekijken hoever we staan met de energietransitie en nagaan hoe andere landen het aanpakken en of er hoop is om Grey Day te verschuiven naar een latere dag in de navolgende jaren.
Internet: vrt.be.
Zie ook: duurzaamheid, energietransitie, groene energie, grijze energie, fossiele brandstoffen, broeikasgas. Vergelijk: Earth Overshoot Day, belastingbevrijdingsdag, Fat Cat Wednesday.
Tip anderen
|