Een gemeenschappelijke Europese begroting voor landen in de eurozone om schokken in de economieën van de eurolanden te kunnen opvangen. Landen in de euro beschikken niet meer over de mogelijkheid om een monetair beleid te voeren dat past bij hun specifieke situatie. In het geval landen met een gemeenschappelijke munt ook een gemeenschappelijke begroting hebben, wordt ook wel gesproken over een begrotingsunie.
Een eurozonebegroting kan landen ondersteunen die in plotselinge diepe recessie komen en kan daarmee werkloosheid voorkomen. De eurozonebegroting bestaat nog niet, maar wordt voorgesteld door onder andere het Europees Parlement en door de Franse president Emmanuel Macron om de eurozone te verstevigen en een nieuwe eurocrisis te voorkomen.
Voorbeeld
- 'Het jaar is nog maar net begonnen en nu al wordt er in de media gevraagd wat het woord van 2018 zou kunnen worden. In het radioprogramma De Taalstaat gaf Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke van Dale, bitcoincrash een goede kans en dat lijkt mij een juiste inschatting. Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, verwacht dat eurozonebegroting een kanshebber is, want de roep om zo'n aparte begroting wordt binnen de EU steeds sterker.'
Bron: NRC - 10-01-2018.
- 'Als de Britten weg zijn, groeit het gewicht van de eurozone in de EU. Dat helpt plannen voor een aparte begroting voor de eurozone. .... Het idee van een eurozonebegroting is al langer omstreden, onder meer bij Nederland. Het is deel van het grand design van de Franse president Emmanuel Macron voor een flinke sprong in Europese integratie. .... Duitsland stemde in juni toe in het idee, maar heeft het wel flink afgezwakt, blijkt nu. Er worden geen bedragen genoemd, en een grote omvang lijkt uitgesloten. De begroting wordt gekoppeld aan het budget van de Europese Unie.'
Bron: NRC - 19-11-2018.
Een eurozonebegroting is er vooralsnog nog niet. Wel zijn in juni 2019 afspraken gemaakt over een eerste aanzet in die richting, in de vorm van het Europees begrotingsinstrument voor convergentie en concurrentievermogen (BICC), een ‘instrument’ dat landen economisch en budgettair naar elkaar toe moet laten groeien.
Zie ook: euro, eurozone, begroting, meerjarenbegroting, Meerjarig Financieel Kader, begrotingsunie, schokdemper (eurozone), transferunie, Hanzeliga. Vergelijk: Europees begrotingsinstrument voor convergentie en concurrentievermogen.
Tip anderen
|