Afgekort: BICC.
Officieel: budgetary instrument for convergence and competitiveness, het begrotingsinstrument voor convergentie en concurrentievermogen. Soms kortweg betiteld als 'Europees begrotingsinstrument'.
Een nog op te richten gezamenlijk fonds van landen in de eurozone. Landen die willen hervormen kunnen dit fonds gebruiken - mits zij voldoen aan de gezamenlijke (begrotings)regels - om hun economieën voor de langere termijn te versterken. Over de financiering van het BICC en de voorwaarden waarop landen gebruik kunnen maken van het fonds zijn de meningen nog verdeeld (juni 2019), besluitvorming hierover is uitgesteld.
De rol van het BICC is veel beperkter dan de door sommige landen - met name Frankrijk - gewenste eurozonebegroting.
Voorbeeld
'Onenigheid bestaat nog over de voorwaarden waarop landen BICC-geld voor projecten kunnen krijgen. Cofinanciering is daarbij de sleutel: deels draagt het land zelf bij, deels financiert BICC. De ‘groep-Frankrijk’ wil voor landen in nood de mogelijkheid om de eigen bijdrage te verlagen. Maar voor Nederland wordt daarmee via een omweg BICC toch een stabiliserend instrument dat een begrotingszondaar beloont met ‘makkelijk geld’. Ik kan ze niet ontzeggen die wens te uiten”, reageerde Hoekstra. Maar: „Het is evident dat we dat niet gaan doen.” '
Bron: NRC - 14-06-2019.
Zie ook: eurozone, meerjarenbegroting, convergentie, eurozondaars, Hanzeliga, begrotingsdiscipline, Pact voor Stabiliteit en Groei. Vergelijk: eurozonebegroting, European Stability Mechanism.
Tip anderen
|