Een beweging waarbij de vrijheid van het individu centraal staat en dus grote overheidsbemoeienis en collectieve dwang worden afgewezen.
De grondslagen voor het libertarisme werden al in de 17e eeuw gelegd door de Engelse filosoof John Locke; de schrijfster Ayn Rand en de econoom Milton Friedman (zie ook: Chicago School of Economics) worden onder meer gezien als moderne vertolkers van het libertarisme.
Voorbeeld
'De pas verkozen president van Argentinië, Javier Milei, heeft nadrukkelijk zijn visitekaartje afgegeven in het buitenland. In zijn eerste internationale optreden zei hij dat "de westerse wereld in gevaar is". Dat optreden was op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, waar wereldleiders en de top van het internationale bedrijfsleven samenkomen. Daar beschuldigde Milei westerse leiders ervan dat zij het vrijheidsdenken hebben verruild voor te veel staatsinmenging, feminisme en meer sociale gerechtigheid. De radicaal-rechtse Milei is aanhanger van het libertarisme, een stroming die individuele vrijheid boven alles zet......Volgens Milei heeft socialisme Argentinië in armoede gestort en kan alleen het vrijemarktkapitalisme weer welvaart brengen. En dat kapitalisme is radicaal.'
Bron: NOS - 17-01-2024.
Zie ook: vrije markt, vrijemarkteconomie, vrijemarktdenker, vrijemarktfundamentalisme, marktisme, deregulering, schoktherapie, nachtwakersstaat, thatcherism, Friedman, Milton, Chicago School of Economics, Tea Party, Freedom Caucus.
Tip anderen
|