Ook: ethisch beleggen, maatschappelijk verantwoord beleggen.
Bij duurzaam beleggen wordt gekeken of de beleggingen voldoen aan ethische, sociaal-maatschappelijke en milieugebonden criteria.
De laatste jaren is het maatschappelijk bewustzijn sterk toegenomen en zijn thema’s als de zorg voor het milieu, het welzijn van mensen en dieren, bestrijding van armoede en het nastreven van sociale rechtvaardigheid regelmatig in het nieuws. Burgers en bedrijven beseffen steeds meer dat ze een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben.
Beleggers zijn rechtstreeks, of indirect, mede-eigenaar van één of meerdere bedrijven. Zij kunnen aan banken en beleggingsfondsen voorwaarden stellen met betrekking tot het gebruik van het geld dat zij voor hen beheren. Er wordt onder meer gekeken naar de activiteiten van ondernemingen; zo zijn er bijvoorbeeld fondsen die niet in de productie van alcohol, tabak en defensiemateriaal beleggen en fondsen die uitsluitend krediet verlenen voor de productie van duurzame energie.
Ook zijn er fondsen die zeer sterk kijken naar een verantwoord sociaal-maatschappelijk beleid, eerbiediging van mensenrechten, corporate governance, ethische normen en dergelijke.
Vaak zal men bij duurzaam beleggen een rendementsoffer moeten brengen, maar daarover lopen de meningen uiteen.
Voorbeelden
- 'De Nederlandse particuliere belegger hecht extreem weinig waarde aan verantwoord en duurzaam beleggen. Dat beeld komt naar voren uit een vergelijking van 20.000 beleggers in 28 landen door het Britse beleggingsfondsenhuis Schroders. Particuliere beleggers blijken desgevraagd weinig belang te hechten aan zaken als milieu, goed ondernemingsbestuur, maatschappelijke verantwoordelijkheid of het oplossen van maatschappelijke problemen. Dat is opvallend, omdat Nederlandse pensioenfondsen volgens de onderzoekers internationaal juist te boek staan als dé voorlopers op het gebied van duurzaam beleggen.'
Bron: ANP - 06-12-2016.
- 'Ethisch beleggen kost geld. Dat blijkt uit een bericht van het Noorse staatsfonds. Tussen 2006 en 2016 viel het rendement 1,11 procent lager uit, doordat het fonds niet langer belegd in bedrijven die massavernietigingswapens maken of de mensenrechten aan hun laars lappen. Dat kostte het fonds, dat bijna 850 miljard euro beheert, de voorbije tien jaar 1,3 miljard euro.'
Bron: Standaard.be - 21-03-2017.
Engels: social responsible investment (SRI).
Zie ook: beleggingsstatuut, beleggingsbeleid, beleggingscommissie, maatschappelijk verantwoord ondernemen, environmental, social and governance, sociaal rendement, greemium, betrokken aandeelhouderschap, corporate governance, duurzaamheid, duurzaamheidsverslag, Global Compact, slow money, impact finance, Principles for Responsible Investment, rentmeesterschap, Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, Netwerk Vlaanderen, Dow Jones Sustainability Indexes, S&P 500 ESG Index, S&P 500 Catholic Values Index, Eerlijke Bankwijzer, mensenrechtenbenchmark, duurzaam fonds, groene obligatie, windlening, groene taxonomie. Vergelijk: fossiele beleggingen, zondig aandeel.
Tip anderen
|