dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
non-business day
Een niet-werkdag (zon- en feestdagen). In de financiële wereld een ... >>
 Vandaag 29-03-2024
21790 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 glazen klif
2 laaghangend fruit
3 onder embargo
4 Il Duro
5 penny wise, pound foolish
 Thema's
 Recent verbeterd
29-03geraniumzitters
29-03generatie X
29-03generatie Nix
29-03vooroorlogse generatie
29-03protestgeneratie
29-03boomer
29-03babyboom-generatie
29-03stille generatie
29-03onderuitputting
29-03verliesaversie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

groene taxonomie


Taxonomie is - kort gezegd - de wetenschap die betrekking heeft op de ordening en indeling van objecten. De term groene taxonomie wordt gebruikt voor het streven om orde te scheppen in een aantal onderwerpen die betrekking hebben op duurzaamheid, bijvoorbeeld een duidelijke definitie en rangschikking van economische activiteiten en beleggingen die als groen worden gepresenteerd (zie ook: duurzaam beleggen). Dus een 'groen classificatiesysteem' of 'groen classificatiestelsel'.
Met name grote beleggers - zoals institutionele belegger - vinden het steeds belangrijker dat hun beleggingen verduurzamen en hebben behoefte aan duidelijke taxonomie.

Voorbeeld

  • 'Op het gebied van data en informatie is er nog veel werk te verzetten, erkent Elderson [Frank Elderson, directeur van De Nederlandsche Bank, red.]. De zogenoemde taxonomie van duurzame beleggingen, een definitie van wat groen is en wat niet, zorgt mondiaal voor veel verwarring. „China heeft een eigen definitie, in Europa wordt aan een definitie gewerkt. Wij roepen partijen op om zoveel mogelijk dezelfde definities te hanteren en in elk geval de onderlinge vergelijkbaarheid van verschillende definities te bevorderen”, zegt Elderson.'
    Bron: NRC - 17-04-2019.

  • 'Kan een vliegtuig een ‘groene’ investering zijn? Gevoelsmatig zullen de meeste mensen waarschijnlijk zeggen: nee. Toch is het antwoord op deze vraag in Brussel nog helemaal niet duidelijk. ......Wat telt als groen, wordt in Europa bepaald door de zogeheten taxonomie, een soort handboek met daarin alle economische activiteiten die worden gezien als duurzaam. Want, zo vond Brussel, een „heldere definitie” van duurzaam was hoognodig. Het idee is dat de taxonomie meer investeringen naar duurzame bestemmingen dirigeert – en zo bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelen van Parijs. Inmiddels is de taxonomie gedeeltelijk in werking getreden. Omdat grote beleggers het steeds belangrijker vinden dat hun beleggingen groen zijn, of in elk geval een deel ervan, willen bedrijven ook graag groen zijn. Ben je dat als bedrijf volgens de taxonomie niet, dan ben je ook minder aantrekkelijk voor investeerders, is het idee.'
    Bron: NRC - 18-02-2023.



Zie ook: beleggingsbeleid, duurzaamheid, duurzaam beleggen, groene obligatie, windlening, Green Bond Principles, klimaatbestendig, klimaatrisico, energietransitie, Sustainable Finance Disclosure Regulation. Vergelijk: Global Industry Classification Standard.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter G.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet