Afgekort: FMA.
(Heel) vrij vertaald in het Nederlands: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
Een algemeen principe dat op veel gebieden valt waar te nemen. Zo is degene die bij het schaken met wit speelt in het voordeel omdat hij als eerste de strategie bepaalt en de zwartspeler daarop moet reageren.
In de economie zal een bedrijf dat als eerste een bepaalde markt creëert of betreedt reeds in een vroeg stadium allianties en contracten kunnen afsluiten, die later niet meer - of tegen aanzienlijk hogere prijzen - zijn te realiseren.
Ook bij een bod op een onderneming is de eerste bieder in het voordeel: hij kan zich verzekeren van de steun van de leiding van de over te nemen onderneming, inzage krijgen in de boeken en relatief voordelig - dat wil zeggen onder het niveau van het bod - aandelen inkopen. Een eventuele volgende bieder moet dus niet alleen meer bieden, maar ook een aantal andere achterstanden overwinnen.
Voorbeeld
'‘First-mover advantage’ of wet van de remmende voorsprong? - Met de European Green Deal beoogt de EU van Europa het eerste broeikasgasemissieloze continent te maken. Nederland wil binnen Europa een voorloper zijn. Officieel wil onze regering profiteren van het ‘first-mover advantage’. Klinkt mooi, maar volgens mij is dat onzin. Toegegeven, als wij cruciale technologie eerder ontwikkelen dan anderen, dan kunnen we die wellicht exporteren. Van groter economisch gewicht lijken mij echter de enorme investeringen in de fysieke infrastructuur die nodig zijn voor de energietransitie. Aangezien het daarbij gaat om techniek die deels nog in ontwikkeling is, lijkt het mij dat de wet van de remmende voorsprong zich eerder zal laten gelden dan het realiseren van een ‘first-mover advantage’.'
Bron: crystalcleareconomics.nl, column Han de Jong - 05-12-2022.
Zie ook: marktleider, marktaandeel, time-to-market, toetredingsdrempel, waardeketen, overname. Vergelijk: wet van de remmende voorsprong.
Tip anderen
|