Ook: vertrouwensgeld, fiatgeld; fiduciaire valuta.
Geld waarvan de waarde berust op het vertrouwen van de betrokken partijen (bijvoorbeeld consumenten) in de uitgevende instantie. Het geld ontleent in dat geval zijn waarde niet aan de materie waaruit het gemaakt is, zoals we dat kennen bij gouden en zilveren muntstukken (hier heeft de materie intrinsieke waarde). Het woord fiduciair is afgeleid van het Latijnse woord voor vertrouwen.
Vaak zal aan het hiervoor genoemde vertrouwen een wettelijke basis ten grondslag liggen, zoals bij een wettig betaalmiddel, dat gebaseerd is op het vertrouwen dat burgers hebben in de overheid. In dat verband wordt ook gesproken over 'fiatgeld'. 'Fiat' betekent in het Latijn: 'Laat het zo zijn'.
Het huidige geldsysteem is een fiatgeldsysteem.
Voorbeeld
'Op dit moment staan bedrijven die in Nederland diensten aanbieden voor het wisselen tussen virtueel geld (crypto’s) en gewoon geld (fiduciair geld), en bedrijven die cryptobewaarportemonnees aanbieden reeds onder integriteitstoezicht van DNB. De opkomst van blockchaintechnologie en crypto-markten in recente jaren biedt mogelijkheden voor nieuwe innovaties in financiële markten, maar de gegroeide omvang en diversiteit van crypto-markten heeft ook risico’s doen toenemen'
Bron: De Nederlandsche bank (DNB), nieuws - 06-10-2022.
Zie ook: geld, geldstelsel, wettig betaalmiddel, tekenmunt, pasmunt, chartaal geld, giraal geld, vertrouwen, geld is gestold vertrouwen. Vergelijk: grondstofgeld. Tegenovergesteld: virtueel geld, cryptografisch geld.
Tip anderen
|