dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Bitcoin
Afgekort: BTC. Een vorm van digitaal geld, virtueel geld. ... >>
 Vandaag 21-11-2024
21973 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 gebakken lucht
2 Dogs of the Dow
3 prijs-kwaliteitverhouding
4 pro memorie
5 laaghangend fruit
 Thema's
 Recent verbeterd
21-11sociale verzekeringswe...
21-11checks and balances
21-11geo-economische fragme...
21-11schijnzelfstandigheid
21-11schatkistbankieren
21-11sociale fondsen
21-11Invest International
21-11Netherlands Foreign In...
21-11Invest-NL
21-11verhuurderheffing
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6reconciliatie
7excasso
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10penny wise, pound foolis...
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

non-fungible token


Afgekort: NFT.

Nederlands: (ongeveer) niet-vervangbaar bewijs, niet-inwisselbare token.
Een niet-inwisselbaar, uniek document van echtheid waarmee het eigenaarschap van digitale objecten - zoals illustraties en videoclips - kan worden aangetoond.
Een NFT, of niet-fungibele token, is een gegevenseenheid die wordt opgeslagen in een digitaal grootboek, een zogeheten blockchain, waaruit blijkt dat een digitaal activum/object (zoals een afbeelding) uniek is en dus niet inwisselbaar (niet-fungibel).
De NFT's hebben speciale, unieke identificatiecodes en metadata die hen van elkaar onderscheiden. Het is daarmee een niet-inwisselbaar en onvervangbaar eigendomscertificaat, een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten. De houder van een NFT kan hierdoor bewijzen dat het digitale object zijn/haar eigendom/intellectueel eigendom is, het is een uniek bewijs van authenticiteit. Het certificaat wordt bewaard in een digitale portemonnee.
NFT's kunnen in tegenstelling tot cryptografisch geld niet worden verkocht of geruild tegen andere NFT's. Dit in tegenstelling tot inwisselbare digitale munten, zoals Bitcoins, die als ruilmiddel kunnen worden gebruikt. Wel kan iemand een NFT kopen; in technische zin wordt dan in het grootboek (de blockchaindatabase) geregistreerd wie het economisch eigendom van dat NFT-product heeft.

Voorbeeld

  • 'De hype rondom NFT bestaat al veel langer, maar op 11 maart 2021 was de gekte compleet. Kunstenaar Beeple verkocht via veilinghuis Christie’s zijn digitale verzamelwerk “Everydays: the First 5000 Days” voor de lieve som van 69 miljoen dollar. Een NFT-kunstwerk waar de artiest meer dan 13 jaar aan heeft gewerkt. Het is het eerste NFT-werk dat werd verkocht door een traditioneel veilinghuis. Een week later werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey als NFT verkocht voor ruim 2,9 miljoen dollar. .....Ondanks een dip in de wereldwijde NFT-verkoop in juni 2021 verkocht de bekende 18 jarige transgender kunstenaar Fewocious een NFT voor $2.1 miljoen en internet-uitvinder Tim Berners-Lee’s verkocht de NFT van de broncode voor het World Wide Web $5,4 miljoen.'
    Bron: jarnoduursma.nl - 2021.

  • 'Speculanten dachten snel veel geld te verdienen met NFT’s, eigendomscertificaten van digitale producties. Van de handel is weinig meer over, al blijken NFT’s voor sommige kunstenaars een nieuw verdienmodel. .....De handel op OpenSea, het grootste handelsplatform voor digitale eigendomscertificaten, is ingestort. Ging er tot voor kort geregeld voor ruim 100 miljoen dollar (101 miljoen euro) per dag om, deze maand zakte het dagvolume onder de 9 miljoen dollar, aldus cryptodataverzamelaar DappRadar. De belangstelling ervoor is flink bekoeld: het aantal gebruikers en transacties op het platform is gehalveerd.'
    Bron: NRC - 21-09-2022.



Zie ook: token, tokenization, blockchain, fungibel, authenticatie, verificatie, smart contract, digitale portemonnee.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter N.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet