Cryptofraude is een verzamelnaam voor alle vormen van fraude waarbij cryptografisch geld - zoals de Bitcoin - worden gebruikt om individuen of organisaties te bedriegen. Cryptofraude is een financiële misdaad Dit soort fraude komt de laatste jaren steeds vaker voor, omdat het gebruik van cryptocurrencies in populariteit en waarde is toegenomen.
Cryptofraude kan veel verschillende vormen aannemen, onder andere Ponzi-fraude, phishing en valse initial coin offerings (ICO’s).
Zo worden bij phishing-zwendel nepwebsites of e-mails gebruikt om personen te misleiden om hun persoonlijke gegevens vrij te geven, zoals hun privésleutels of inloggegevens voor hun digitale portemonnee ('crypto wallet').
Een van de grootste uitdagingen bij cryptofraude is dat het moeilijk kan zijn om op te sporen en te vervolgen. Cryptocurrencies worden aangemaakt en verhandeld in een gedecentraliseerde en versleutelde netwerken (zie ook: blockchain) die grotendeels ongereguleerd zijn. Er is daarom geen centrale autoriteit om de markt te controleren of te reguleren, waardoor oplichters gemakkelijker kunnen opereren zonder gepakt te worden. Bovendien zorgt het gebruik van cryptocurrencies voor anonimiteit, waardoor het moeilijk wordt om de fondsen te traceren of de personen achter de fraude te identificeren.
Voorbeeld
- Ministerie van Financiën zet rem op cryptotoezicht AFM - Het ministerie van Financiën wil geen geld steken in het toezicht op de cryptosector door de Autoriteit Financiële Markten, ondanks herhaalde verzoeken daartoe van de toezichthouder. Het ministerie beperkt bovendien de bijdrage die de AFM van de sector zelf mag vragen. Volgens deskundigen maakt dat het onmogelijk voor de AFM om voldoende cryptotoezicht uit te oefenen.
Bron: FD - 28-07-2024.
- 'Cryptocriminelen zijn overvallen door de bevriezing van gestolen digitale munten zoals bitcoin. Voor het eerst heeft een Nederlandse rechter een cryptoplatform bevolen om zonder aankondiging vooraf direct een digitale portemonnee of wallet te bevriezen. (....) "Deze maatregel is een belangrijke stap voor slachtoffers van fraude waarbij cryptovaluta zijn gebruikt”, zegt advocaat Marius Hupkes. "Tot nu toe is nog niet geprobeerd om via een Nederlandse rechter een buitenlandse crypto-exchange te dwingen de gestolen cryptovaluta vast te houden en te voorkomen dat de fraudeur die crypto kan cashen.” '
Bron: De Telegraaf - 29-11-2023
Zie ook: cryptografisch geld, digitale portemonnee, financefluencer, persoonlijke gegevens, phishing, Ponzi scheme, piramidespel, multi-level marketing, beleggingsfraude, initial coin offering, cryptojacking, wegsluizen, witwassen, pump and dump.
Tip anderen
|