dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
oversight
Nederland: het bij De Nederlandsche Bank (DNB) berustende toezicht ... >>
 Vandaag 27-04-2024
21836 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 beknibbelflatie
3 onder embargo
4 out-of-pocket kosten
5 excasso
 Thema's
 Recent verbeterd
26-04oversight
26-04Public Company Account...
26-04Congressional Oversigh...
26-04Office of Federal Hous...
26-04Blauwe Vrijdag
26-04belastingaangiftestres...
25-04prijsprikkel
25-04memecoin
25-04maatschappelijke koste...
25-04beoordelingseconomie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

cryptofraude


Cryptofraude is een verzamelnaam voor alle vormen van fraude waarbij cryptografisch geld - zoals de Bitcoin - worden gebruikt om individuen of organisaties te bedriegen. Cryptofraude is een financiële misdaad Dit soort fraude komt de laatste jaren steeds vaker voor, omdat het gebruik van cryptocurrencies in populariteit en waarde is toegenomen.

Cryptofraude kan veel verschillende vormen aannemen, onder andere Ponzi-fraude, phishing en valse initial coin offerings (ICO’s).
Zo worden bij phishing-zwendel nepwebsites of e-mails gebruikt om personen te misleiden om hun persoonlijke gegevens vrij te geven, zoals hun privésleutels of inloggegevens voor hun digitale portemonnee ('crypto wallet').

Voorbeeld

  • 'Cryptocriminelen zijn overvallen door de bevriezing van gestolen digitale munten zoals bitcoin. Voor het eerst heeft een Nederlandse rechter een cryptoplatform bevolen om zonder aankondiging vooraf direct een digitale portemonnee of wallet te bevriezen. (....) "Deze maatregel is een belangrijke stap voor slachtoffers van fraude waarbij cryptovaluta zijn gebruikt”, zegt advocaat Marius Hupkes. "Tot nu toe is nog niet geprobeerd om via een Nederlandse rechter een buitenlandse crypto-exchange te dwingen de gestolen cryptovaluta vast te houden en te voorkomen dat de fraudeur die crypto kan cashen.” '
    Bron: De Telegraaf - 29-11-2023.

  • 'Tientallen mensen opgepakt om vermeende cryptofraude in Turkije - De Turkse politie heeft tientallen mensen gearresteerd vanwege een vermeende grote fraudezaak met cryptomunten. Thodex, een van de grootste handelsplatformen voor digitale valuta in Turkije, werd deze week plotseling platgelegd. De oprichter en topman van dat platform is het land ontvlucht met naar verluidt 2 miljard dollar (1,66 miljard euro) aan bezittingen van investeerders.'
    Bron: Nu.nl - 23-04-2021.


Een van de grootste uitdagingen bij cryptofraude is dat het moeilijk kan zijn om op te sporen en te vervolgen. Cryptocurrencies worden aangemaakt en verhandeld in een gedecentraliseerde en versleutelde netwerken (zie ook: blockchain) die grotendeels ongereguleerd zijn. Er is daarom geen centrale autoriteit om de markt te controleren of te reguleren, waardoor oplichters gemakkelijker kunnen opereren zonder gepakt te worden. Bovendien zorgt het gebruik van cryptocurrencies voor anonimiteit, waardoor het moeilijk wordt om de fondsen te traceren of de personen achter de fraude te identificeren.



Zie ook: cryptografisch geld, digitale portemonnee, financefluencer, persoonlijke gegevens, phishing, Ponzi scheme, piramidespel, multi-level marketing, beleggingsfraude, initial coin offering, cryptojacking, wegsluizen, witwassen, pump and dump.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet